Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
YouTube Ünlüleriyle Başarılı Reklamın Sırrı

YouTube Ünlüleriyle Başarılı Reklamın Sırrı

Videonun altın çağında YouTube’un yükselen yıldızları, izleyici kitlesi ve marka entegrasyonu üzerine bir yazı.

Blogger’ların yerini vlogger’ların almaya başladığı, paylaşımların ve deneyimlerin yazıdan ziyade videolarla aktarıldığı bir dönemdeyiz. Videonun altın çağını yaşadığı, YouTube’un dünyanın 2. en büyük arama motoru olduğu böylesine bir zamanda doğru insanlara, doğru yerde ve doğru zamanda ulaşmak ve potansiyeli iyi kullanmak gerekiyor. Tutkulu ve bağlı izleyiciler yaratmak için verilmek istenen mesajı doğru ve güçlü bir şekilde iletmek önem taşıyor.

YouTube’un en trend reklamları, her yıl markalar tarafından üretiliyor. Doğru bir aktarım yapıldığında ise marka ve marka olmayan içerikler arasındaki fark ortadan kalkıyor. YouTube’un yaratıcıları, oluşan bu tutkulu kalabalığın da yaratıcıları. YouTube, aktif sosyal medya kullanıcısı yeni nesil şöhretler yaratma konusunda ön plana çıkıyor. Dünyanın en büyük video yayın kanalı, yıldızlar ve hayranlar arasındaki sınırları belirsizleştiren, gerçek bir topluluk duygusu yaratan ve bir anlamda stüdyo prodüksiyonlarını bitirmeye niyetli bir algıyla hareket ediyor.

Değişimin temelinde ise açık sözlülük ve kişisellik yatıyor. YouTube içerik geliştiricileri ortaya kendi benliklerini, duygularını, görüşlerini, zevklerini ve kusurlarını koyuyor. Böylece onları seven, destekleyen, izleyen ve onlara saygı duyan kalabalık kitleler oluşuyor. “Günümüzdeki izleyici kitlesinin %60’ı YouTube içerik geliştiricilerinin, hayatlarını ve dünyaya bakış açılarını değiştirdiğini düşünüyor. Bu da YouTube videolarının ne kadar güçlü ve dönüştürücü bir etkiye sahip olduğunu gözler önüne seriyor. %60’lık bir kitle, YouTube yıldızlarının önerilerine kulak veriyor ve bu durum geleneksel medyadaki bir ünlünün önerisini dinleme oranının çok daha ötesine geçiyor.” (Kaynak: YouTube İçerik Devrimini Ateşliyor, Haziran 2016)

Ülkemize baktığımızda, YouTube ünlüleri ya da kısaca “YouTuber” olarak adlandırılan kişilerin ve vlogger’ların çok iyi işler çıkardığını ve başarılı olduklarını görebiliyoruz. Orkun Işıtmak, Ruhi Çenet ve İdil Tatari’nin YouTube kanallarındaki abone sayılarıyla ne kadar çok kişi tarafından takip edildiklerinin göstergesi. Işıtmak’ın 1,492,961, Çenet’in 1,366,728, Tatari’nin ise 347,629 abonesi bulunuyor ve bu rakamlar, her geçen an artmaya devam ediyor. Vlogger’lar da YouTube’da başarılı birer grafik çiziyor. Cansu Akın, Can Çelikay, Berkcan Güven ve Ece Dinç gibi isimler, binlerce abone sayısına ulaşan kanallara yükledikleri videolarla sevenlerine ulaşıyor. Akın’ın 175,375, Çelikay’ın 34,605, Güven’in 454,297 ve Dinç’in 88,912 abonesi bulunuyor. Bu isimlerin herbirinin yayınladıkları videolar, onbinlerce, yüzbinlerce kişiye ulaşıyor. YouTuber ve vlogger’larla işbirliği yapmanın önemli olduğunu bilen markalar ise bu isimlerle birlikte çalışarak başarılı projeler geliştiriyor.

TurkeyVideoNetwork ve Samsung Galaxy S7 Edge

Yaratıcı içerikler üreterek 11 video kanalı üzerinden bu içerikleri paylaşan ve haftalık ortalama 2 milyon izlenme rakamına ulaşan TurkeyVideoNetwork, Samsung Galaxy S7 Edge lansmanı için Orkun Işıtmak, Ruhi Çenet ve İdil Tatari’yle 4 videoluk bir YouTube serisi yarattı. YouTuber’lar hiç tanımadıkları bir ailenin düğününe, bir Roman düğününe katıldılar. 3’lünün gecede yaşadıkları keyifli anları yansıtan fotoğraf ve videolar ise Samsung Galaxy S7 Edge’in gece çekim özelliği sayesinde net bir şekilde kaydedildi. Serinin ilk videosu 955,257 kez izlenirken, 1 ay sonunda 4 video 2,5 milyondan fazla izlendi. Ayrıca, bu videolar 100.000’e yakın beğeni, 7.000’den fazla yorum ile TurkeyVideoNetwork’te yer alan markalı içerikler arasında çok yüksek bir etkileşim elde etti.

Egos – Egos İle Şekilcilik

Gençlerin tercih ettiği saç jölesi markası Egos ise, Yaratıcı ajans YouthWorks ve Türkiye’nin en çok takip edilen vlogger’larıyla birlikte gerçekleştirdiği proje kapsamında YouTube’da “Egos İle Şekilcilik” kanalını kurdu. Egos, güncel videoların paylaşıldığı kanalda yalnızca ürünlerini anlatmakla kalmıyor, aynı zamanda gençleri severek takip ettikleri isimlerle ve eğlenceli içeriklerle de buluşturuyor. Gençlerin iyi hissetmeleri için iyi görünmeleri gerektiğinin farkında olan marka “İçindeki şekilciyi sev ve onu Egos’la besle” sloganıyla hareket ediyor. Kampanya reklam hatırlanma oranı proje sayesinde %40.7’ye, satın alma eğilimi ise %20.5’e ulaştı ve büyük bir başarı yakaladı.

Kendine has bir mecra olan ve içeriğin altın çağını yaşayan YouTube, ulaşılmak istenen hedef kitle iyi belirlendiği takdirde ister milyon dolarlık bütçeye sahip bir proje olsun, ister oturma odasından yayın yapan bir genç olsun milyonlarca kişinin izlemesini sağlıyor. Sosyal mecraları etkin olarak kullanan yeni nesil içerik üreticileri ve bu içerikleri etkin bir şekilde tüketen kullanıcılar, başarılı kampanyalarla marka iletişimine entegre oluyor.

Görsel: Turkey Video Network, YouTube