Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yeni Yasayla Bütün Elektrikli ve Hibrit Araçların Ses Çıkarması Gerekecek

Yeni Yasayla Bütün Elektrikli ve Hibrit Araçların Ses Çıkarması Gerekecek

ABD'de alınan yeni bir karar ile düşük hızda giden elektrikli ve hibrit araçların yayalar tarafından fark edilmesi için araçlara ses çıkaran cihazlar eklenecek.

Elektrikli ve hibrit araçlar yaygınlaşıyor ve vazgeçemediğimiz kapitalist, tüketim toplumu düzenimiz içerisinde doğaya ve çevreye daha az veren alternatifler geliştirmeye devam ediyoruz. Elektrikli araçlarda geleneksel fosil yakıtlı motorlar bulunmadığı için de trafikte oldukça sessiz hareket edebiliyorlar. Fakat bir yayanın yanından bir taşıtın ne zaman geçtiğini fark edebilmesi can güvenliği açısından önem taşıyor.

ABD’de National Highway Traffic Safety Administration (NHSTA, Ulusal Otoyol ve Trafik Güvenliği İdaresi) tarafından tasarlanan Quiet Car (Sessiz Otomobil) yasasıyla birlikte elektrikli ve hibrit araçlar için yeni bir dönem başlıyor. 2019’a kadar tüm elektrikli ve hibrit araçların 30 km/s hızın altında giderken ses çıkarması gerekiyor. Ve otomobil üreticilerinin bu kurala uyum sağlaması için önünde 3 yıl bulunuyor.

Slate‘in 2012’de yaptığı analize göre 55 km/s hızın altında giden elektrikli ve hibrit araçlar, fosil yakıt kullanan otomobillere göre yayalara çarpma oranı %37, bisikletlilere çarpma oranı ise %66 daha fazla. 2010’dan beri elektrikli ve hibrit araçların var olduğunu göz önüne alırsak 14 Kasım’a kadar bu konuda yapılmış hiçbir eylem bulunmuyordu. Ancak 1 Eylül 2019’dan sonra bu sessiz araçların da çevre tarafından fark edilmesi için ses çıkarması gerekecek.

Üreticiler bu yeni döneme uyum sağlamak ve su geçirmeye gürültü cihazlar geliştirmeye başlarken, hali hazırda bu özelliğe sahip araçlar da bulunuyor. Nissan Leaf ve Kia Soul EV de bu modeller arasında yer alıyor. NHSTA göre bu yenilikle birlikte 2400 daha az kaza yaşanacağını ön görüyor. Kuralın .pdf dökümanını buradan inceleyebilirsiniz.


Görsel: Håkan Dahlström, j-No, Maurizio Pesce