Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yeni Dünyaları Keşfeden Su Altı Drone’u

Yeni Dünyaları Keşfeden Su Altı Drone’u

Denizleri araştırmak için geliştirilen OpenROV, su altında adeta bir hava taşıtı gibi özgür hareket edebiliyor.

Drone, insansız hava taşıtı teknolojinin genişlemesi ve yaygınlaşması gökyüzünde yeni ufukları görmemizi, yeni fikirlerin doğmasını sağladı. Havada uçan ve bizi takip eden bir cihaz düşüncesi reklam filmlerinden müzik videolarına kadar geniş skalalara yayıldı.

OpenROV, geçtiğimiz yıllarda Kickstarter’ın desteğiyle havaya geçen bir su altı gözlem aracı üreticisi, Trident isimli yeni geliştirdikleri bir su altı aracını da Kickstarter topluluğuyla paylaştı. Açık kaynak kodlu su altı robotu OpenROV, denizler altında gezerek haritacılık, macera, gözlem gibi konularda kullanılmak üzere geliştirilmişti. Trident ise çıtayı yukarı taşıyarak suyun zemininde hareket eden bir araç olmaktan çıkıp tüm eksenlerde özgürce hareket eden, dronevari bir konumlandırmaya kavuştu.

Akıllı telefon mobil uygulamalarından Oculus Rift ve Google Cardboard gibi sanal gerçeklik araçlarına kadar çeşitli platformları kendine kumanda eden Trident, HD kamera yardımıyla görüntü kaydedebiliyor. Yeryüzüyle iletişim kurmasını sağlayan kablo pratik kullanım içinde tasarımının yaratabileceği tek handikap olarak yorumlanabilse de denizin sunduğu kaldırma kuvveti ve çok eksenli hareket bu sorunu da çözecektir.

Kickstarter üzerinde fonlanmaya devam eden OpenROV Trident, kampanya süresinin bitmesine 30 gün kala 50,000 Dolar olarak belirlediği hedefin çok çok üzerine çıkarak 593,718 Dolar topladı.

Yapılan araştırma gezilerinden bir tanesi;

Görsel; OpenROV