Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yatırımcıların Sermaye Değerlendirme Mekanikleri [LeWeb 2014]

Yatırımcıların Sermaye Değerlendirme Mekanikleri [LeWeb 2014]

Günümüz ekonomisinde pek çok girişimci, farklı fikirlerle piyasayı değiştirirken ihtiyaç duydukları yatırımın kaynağını risk sermayedarları oluşturuyor.

Girişimciler ve ekonomik aktörler günümüzde pek çok sektörü takip ederek küresel riskleri gözlemliyor. Risk semayedarları, piyasa içindeki değişimi gözlemleyerek doğru hamleleri yapmak zorunda. Keza bu sırada eğer bir semayedar doğru zamanda harekete geçmezse başka birisi onun yerini alıyor.

Yıllar önce Microsoft, Facebook üzerinde hisse aldığı zaman insanlar bunu şaşkınlıkla karşılamıştı. Aynı şekilde Google, Youtube’u satın aldığında çok farklı tepkiler oluşmuştu. Günümüzde ise Facebook, Google gibi büyük şirketlerin diğer şirketleri büyük meblağlara satın alması eskisi kadar gündemi değiştirmiyor.

Yatırım kararı alınırken girişimci, takım, sektör, endüstri veya fikir gibi pek çok farklı değişken rol oynuyor. Bu nedenle yatırım talep eden bireyler doğru miktarda sermayeyi doğru alanda kullanarak rakiplerinin önüne geçme fırsatı yakalayabilir. Erken döneminde yatırım arayan projeler portfolyolarını sunduklarında fiziksel veriye rastlanmadığı için detaylı bilgilerle iletişime geçmesi süreci olumlu etkiliyor.

Yatırım arayan girişimciler ihtiyaç duydukları sermayeyi Avrupa’da veya Amerika’da aramalı bir kural bulunmuyor. Çünkü kimi zaman yatırımcıya yakın olmak avantaj sağlarken kimi zaman da doğru kültürel bağları kurmak önemli oluyor. Aktif olunan alanı, sektör yapısını, alternatif çalışmaları ve değiştiremedikleri tüm parametreleri göz önüne alarak bu kararı almaları sürecin sağlıklı ilerlemesi sağlıyor.

Girişimcilerin yatırımlar üzerinde etki yaratabileceği en büyük değişken yatırımcı üzerinde bırakacakları etkidir. Eğer girişimci şirket ve yatırımcı üzerinde özgüvenle dolu bir profil çizerse yatırım alma hızı da artar. Projenin doğru zamanda piyasaya gireceğini, fikrin geliştirilmesi için uygun koşulların olduğu ve endüstri yapısının şu anda bu ürüne ihtiyaç duyduğunu güvenle açıklanması yatırımcının ikna olma olasılığını arttırıyor.

Doğru zamanı yakalamaya çalışırken uzun vade planların ve kazançların gözden kaçırılmaması gerekiyor. Çünkü bir girişime yatırım yapan risk sermayedarları kısa vadede yaratacağı etkiyi değerlendirirken uzun vadedeki planları da duymak istiyor. Çünkü birkaç günlük kazanç değil doğru karar ile sürdürülebilir kazanç ikamelerinden daha büyük önem taşıyor.