Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yapay Zeka ve Yapay Sinir Ağları Nasıl Çalışıyor?

Yapay Zeka ve Yapay Sinir Ağları Nasıl Çalışıyor?

İki Google çalışanı Nat ve Lo, bilgisayarların nasıl düşündüğünü merak edip ofis içinde uzmanların kapısını çalıyor.

Yıllardır Google’da çalışan Nat ve Lo, şirket içerisinde olan biten her şeyi takip edemediklerini ve anlamadıkları bir çok şey olduğunu fark ediyorlar. Böylece Nat Lo’s 20% Project isimli bir Youtube projesine başlıyorlar ve şirket içinde kafalarını karıştıran her şeyi, uzmanına soruyorlar.

Serinin 7. bölümünde yapay zeka algoritmasını ve DeepDream‘in doğmasını sağlayan yapay sinir ağları merak edip araştırmaya başlıyorlar. İnsan da makine de zeka ve sinir ağları gibi kelimeleri tamlasa da temelde insan beyniyle bilgisayar arasında çok keskin bir ayrım var; Bilgisayarlar bir meteorun dünyaya ne zaman hangi noktada çarpacağını, atmosferin hangi noktada onu yakmaya başlayacağını ve diğer tüm detayları hesaplayabiliyor. İnsan algısı ve beyni bunu birkaç saniye içinde yapamasa da çevresindeki objelerin ne olduğunu milisaniyeler içinde anlayabilir ve karar alabilir.

İnsan ile robot arasındaki bu analitik düşünme ve algı farklılığı iki dünyayı birbirinden ayırıp birlikte çalışmalarına elverişli bir harmoni yaratıyor. İnsanların herhangi bir çaba harcamadan yaptığı işlemleri bilgisayarlar yoğun uğraş ve işlem sonucunda yapabiliyor. Dijital dünyada her şey nizami ve belirgin olsa da gerçek dünya tam bir kaosunla beslenen karmaşa yumağı. Yapay zeka, trafik işaretini gördüğünde anlayacak şekilde programlanıyor. Fakat levhanın önüne bir ağaç dalı geçtiğinde artık o algılanamaz hale geliyor. Bu nedenle yapay zeka; problemi çözmek değil, problemi çözmeyi öğrenmek üzerine programlanıyor.

Yapay sinir ağlarında de benzer bir durum söz konusu. İnsan beyni ve sinirleri belirli iletişimi karşılıklı olarak sürdürürken yapay sinir algoritmasında bir grup sinire bir görev veriliyor ve bunu çözmesi isteniyor. Deep Learning diye anılan görsel tanımlama algoritması ise bu grup sinirlerin katmanlar haline çalışarak görsel üzerindeki objeyi tekrar tekrar test ederek hiyerarşinin en üstündeki iki sinire sonucu iletiyor. Bu iki sinir ise nihai sonucu deklare ediyor.

Yapay zeka ve yapay sinir ağları, bizim öğrenme ve algılama biçimimizden çok farklı şekilde eğitiliyor ve gelişiyor. Bu nedenle insan beynine göre oldukça yavaş ve unutkanlıklarla dolu ilerlese de bu ağlar çeşitli form ve platformlarda hayatımızı kolaylaştırmak için bize yardım edecek.

Görsel; Youtube