Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yansımalardan Oluşan Yeni Bir Mekan Deneyimi

Yansımalardan Oluşan Yeni Bir Mekan Deneyimi

Santiago'da ziyaretçilerin gerçeklik algısını sorguladığı yansımalarla örülü bir bahçe tasarımı gerçekleştirildi.

Şilili mimarlar Guillermo Hevia García ve Nicolás Urzúa tarafından MoMA‘nın Genç Mimarlar Programı (YAP) dahilinde Santiago’da, saklı bir bahçe için duvar tasarımı gerçekleştirildi.

“Your Reflection” (Yansımanız) ismini verdikleri tasarım, şehrin kalbindeki Araucano Park’ında yer alıyor ve ziyaretçilerde uyandırdığı merak sayesinde onları yavaş yavaş içine çekiyor. Parkın konukları, bozulmuş yansımalarla tecrübe ettikleri bu bambaşka fiziksel çevrede serbestçe oturabilecekleri çimle kaplı yeşil küçük tepeler, yabani çiçekler ve sığ havuzların yer aldığı peyzaj düzenlemesiyle buluşuyor.

Çevredeki yüksek katlı binalardan uzaklaşmış olan ziyaretçiler kendi yansımaları ile birlikte ilerlerken, piyano ya da farklı müzik aletlerini çalan birileriyle karşılaşabiliyor.

Projedeki amaçlarının boş vakitler için bir sığınak yaratmak ve konuklara gündüz düşleri için bir fırsat tanımak olduğunu belirten mimarlar, iyi bir kent olma ölçütünün ücretsizce ulaşılan kaliteli mekanlar ve özgürce gerçekleştirilen aktivitelerle ölçülebileceğini belirtiyorlar.

İç bükey ve dış bükey olarak konumlandırılan 3.2 metre yüksekliğindeki alüminyum panellerle ziyaretçilerin gerçek ve gerçeküstü yansımalar dünyasına çekilmesi ve ileride onu ne beklediğinin merakı ile ilerlemesi hedeflenmiş.

Büyük ve küçük boyutlu dairesel alan tanımlamaları yapılarak, farklı ölçeklerde kamusal ve kişisel mekan algısı oluşturulmak istenmiş.

Bu yıl 17.cısı gerçekleştirilen MoMA Genç Mimarlar Programı kapsamındaki proje yarışması ile, genç yeteneklere şans tanınarak geçici dış mekan yerleştirmeleri tasarımları gerçekleştiriliyor. Çevresel veriler, sürdürülebilirlik, geri dönüşüm gibi konulara hassasiyet gösteren program dahilinde yarışma 2013’te İstanbul Modern için de gerçekleşmiş ve kazanan proje müzenin bahçesine inşa edilmişti.

Basit kurgusuna rağmen sürprizlerle dolu bu projenin yarışmada son eleme listesine kalan diğer rakiplerini merak ederseniz buradan inceleyebilirsiniz.

Görsel: Cristobal Palma