Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yamaha’dan Motosiklet Yarışçılarına Rakip Robot: Motobot

Yamaha’dan Motosiklet Yarışçılarına Rakip Robot: Motobot

Yamaha'nın geliştirdiği Motobot'un nihai amacı 9 kez dünya şampiyonu olan Valentino Rossi'yi geçmek.

Otomotiv dünyasına baktığımız zaman Ford, Volkswagen gibi üreticiler de Tesla, Google, Apple gibi teknolojinin içinde doğmuş isimlerle birlikte elektrikli araç ve otopilot teknolojilerine eğiliyor. Ulaşım ve mobilite çözümlerini bir sonraki noktaya taşımak için yapılan bu geliştirmelere Yamaha kendi yorumu ekleyerek motosiklet kullanabilen bir robot geliştirdi.

Piyano üretimiyle yola çıkan ve günümüzde motosiklet başta olmak üzere arazi aracı, bot ve yat üretimi de yapan Yamaha, motosiklet kullanımını da bir robota teslim ederek otopilot teknolojisine farklı bir vizyon kazandırıyor. Yamaha, çalışarak otomobilin göre çok daha küçük kasaya sahip olan motosikletleri doğrudan bir yazılım üzerinden otopilota emanet etmek yerine MotoBot isimli bir robot geliştirip yönetimi ona bırakıyor.

Araştırma şirketi SRI International ile birlikte geliştirilen ve İlk olarak Tokyo Motor Show 2015’de tanıtılan ardından sonra CES 2016‘da boy gösteren MotoBot; vites değiştirme, gaz ve fren kontrolünü tek başına yapabiliyor. Yamaha’nın en güçlü araçlarından 1000 beygir gücündeki YZF-R1M‘i kullanan MotoBot’un en büyük hedefi ise aynı aracı kullanan Movistar Yamaha MotoG yarışçısı “The Doctor” lakaplı Valentino Rossi‘yi geçebilmek.

Videoda MotoBot’un kullandığı YZF-R1M’in yan taraflarında virajları dönebilmek için konulmuş ilave tekerlekler görülüyor. Bu eklenti insan ile robot arasındaki farklardan birine işaret etse de Yamaha, 2020’de 7’si 1. kategoride olmak üzere 9 Dünya Şampiyonluğu olan Valentino Rossi’yi geçeceğini öngörüyor.

MotoBot’un geliştirilmesindeki temel motivasyon; robotların birbiriyle yarıştırılmasından ziyade sürücüler için yol güvenliği testleri yapabilmek ve otonom robot geliştirmelerine devam etmek.

Görsel; Yamaha