Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Veriyi Hikayeleştirmek [Kristal Elma 2015]

Veriyi Hikayeleştirmek [Kristal Elma 2015]

Veri; içgörülü hikaye anlatımı ile erişilebilir, hatırlanabilir ve anlamlı hale getirilmelidir. Çünkü hikayeler, veriden daha etkilidir.

Kristal Elma’nın ilk semineri, Cannes Lions 2015’te yılın ajansı seçilen R/GA’nın kreatif direktörü James Temple’ın “Verinin Hikayesi” sunumu ile gerçekleşti. Açılış konuşmasında olduğu gibi Temple da Ankara’daki saldırıyla ilgili taziye dileklerinde bulundu.

1977 yılında kurulan R/GA ajansı, başlarda film sektöründe kısa filmler yapıyordu. Sonrasında sahip olduğu teknolojiyi Alien, Cesur Yürek gibi filmlerde kullandı. Yakın zamanda ise bu ajansın ismini Türkiye’de daha sık duymaya başlayacağız.

Yeni Ofis

Temple, İstanbul’da ofis açacaklarını duyurdu. Sertan Eratay ortaklığı ile açılacak ofis, nesnelerin interneti çağının yenilikçi ajansı olacağı iddiasını taşıyor. Birbirine bağlı cihazlar üzerinde çalışmalar yaparak markaların müşteri ile daha iyi bir bağ kurmasını sağlayacak.

İnovasyon – İletişim Süreci

2004 – 2013 arasını dijital çağ, 2013 sonrasını ise dijital ile psikolojinin, hikayeler ile fiziğin birbiri ile iç içe olduğu bir “bağlı çağ” olarak nitelendiriyor. Temple, bu devirde yapılan inovasyonların ile iletişim süreçlerin 5 evreden oluştuğunu ve son evreden sonra sürecin tekrar başa döndüğünü söylüyor. Bu 5 evre;

  • Tekrar düşünmek
  • Değiştirmek
  • Uygulamak
  • Yayına almak
  • Sürdürülebilir hale getirmek


Verinin Hikayesi

Temple, herkesin büyük veriden bahsettiğini ancak verinin tek başına çok fazla bir şey ifade etmeyeceğini söylüyor. Temple göre veri; içgörülü hikaye anlatımı ile erişilebilir, hatırlanabilir ve anlamlı hale getirilmeli. Çünkü hikayeler, veriden daha etkilidir.

Veri eğitim, araştırma vb. birçok alanda faydalı ipuçları verebilir. Ama bu ipuçlarını sonuçlandırma aşamasında işlevsel bazı aksiyonlar alınmalıdır. Peki işlevsel tarafa nasıl kayılır?

Retrospective

Bu konuda Google ile bir çalışma yapıldı. Resrospective adının verildiği bu çalışma, geriye dönük bakış açısını ifade ediyor.

Bunu bir örnekle açıklayacak olursak: Robin Williams’ın intiharından önce yapılan internet aramaları daha çok onun filmleri ve hayatı ile ilgiliyken, intiharından sonra ise insanlar çok farklı şeyleri merak etmeye başladılar. İntihar neden edilir, depresyona neden girilir ve depresyondan nasıl kurtulunur tarzında aramalarda da artış gözlemlenmeye başlamıştı.

İnternet arama verisi önemlidir. Çünkü bu aramalar, insan profillerinin objektif bir yansımasıdır. Veri aslında insanların bilinçaltıdır.

2014 Aramaları

Temple, sunumunun son bölümünde, Google tarafından hazırlanan ve 33 milyon kez izlenen “Year On Search 2014” videosunu katılımcılara izletti.

İnsanların; sevdiği şeyleri ve muhteşem olanı aradığını, aynı zamanda anlamak için, hatırlamak için ve ilham bulmak için arama yaptığını belirten bu videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Görsel; Kristal Elma