Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Usain Bolt’a Kafa Tutan Robot: BeatBot

Usain Bolt’a Kafa Tutan Robot: BeatBot

Puma, 100 ve 200 metrede dünya rekorunu elinde bulunduran Usain Bolt’un rekorunu zorlayan bir koşu robotu geliştirdi.

Puma, JWT New York ile birlikte tekerlekli bir ayakkabı kutusunu andıran, programlanabilir, kendi kendine hareket eden bir robot geliştirdi. Zemindeki çizgileri takip edebilen BeatBot ismindeki robot, koşuculara gerçek bir görsel hedef sunuyor ve onları kendi sınırlarını zorlamaya davet ediyor. BeatBot, koşu antrenmanı yaptığında kronometre yerine gerçek bir rakibe karşı yarıştığı hissini yaşamak isteyen sporcular için tasarlandı.

Rekabet içinde geçen antrenmanların sporcuların kendini geliştirmesi açısından daha etkili olduğunu fark eden JWT New York, görünmez bir saate karşı yarışmanın birine ya da bir şeye karşı yarışmaktan hiçbir zaman daha fazla motive edici olmayacağını düşünüyor.

BeatBot, kullandığı 9 kızılötesi sensörle parkuru tarıyor ve robot, çizgileri bu sayede takip edebiliyor. Elde edilen veri, gerçek zamanlı olarak işleniyor ve robota çizgi üstünde saniyede 100 manevra yapabilme kabiliyeti kazandırıyor. Dönüşlerde iyi iş çıkaran robot, bitiş çizgisine programlanan tempoda ulaşıyor. BeatBot’un arkasına yerleştirilen ışıklar sayesinde, koşucu robotu kolaylıkla takip edebiliyor. Koşucu, robotun ön ve arka kısmına yerleştirilen GoPro kameralar sayesinde koşu tamamlandıktan sonra kendi performansını izleyebiliyor.

Koşucular, yarış mesafesini ve süresini mobil uygulama üstünden ayarladıktan sonra robotu başlangıç çizgisine yerleştiriyor ve yarış başlıyor. BeatBot programlanan temponun dışına çıkıyor ve koşucunun kendine, rakibine ve hatta Usain Bolt’a bile ait en iyi zamanı geçmesi için meydan okuyor. Çünkü robot, 100 metreyi 9.58 saniyede koşan dünya rekoru sahibi Usain Bolt’a kafa tutabiliyor. BeatBot için hazırlanan “Future of Faster” adındaki reklam filminde Bolt, kendisine ait rekoru kırmaya çalışanlara iyi şanslar diliyor.

44 kilometre hız yaparken çizgiden ayrılmayan BeatBot’u geliştirme aşaması düşünülenden daha zor geçmiş. NASA ve MIT’’in robotik mühendislik alanındaki uzmanlığında 8 prototip robot denenmiş.

Yüksek maliyetinden dolayı BeatBot’un şimdilik yalnızca Puma’nın sponsorluğundaki atletler ve takımların kullanımına sunulması planlanıyor. Puma, sporculara ve atletlere ilham verecek ürünler, modeller ve fikirler geliştirmeye devam edeceğini söylüyor.

Künye:

Marka: Puma
Başlık: “Future of Faster”
Ajans: JWT New York
Üst Yaratıcı Yönetmenler: Florent Imbert, Emmanuel Lalleve
Yaratıcı Yönetmen: Karl Ackermann
Kıdemli Sanat Yönetmeni: Ben Morejon
Kıdemli Metin Yazarı: Andrew Curtis
Yetkili Yaratıcı Yöneticiler, New York: Brent Choi, Adam Kerj
Stratejik Planlama: Rik Mistry
Dijtal Yönetmen: Jennifer Usdan McBride
Yetkili Yapımcı: Jason Curtis
Kıdemli Yapımcı: Chris Klein
Yardımcı Yapımcı: Thomas Mishra
Proje Yöneticisi: Kristin Robinson
Hesap Yöneticisi: Greg McConnell
Küresel Yönetici: Chris Burgess, Caroline Morse
Müşteri İlişkileri: Adam Petrick
Küresel Pazarlama ve Marka Yöneticisi: Remi Carlioz
Görüntü Yönetmenleri: Black Tape Media – Danny Dwyer, Rock Steady Films – Chris Browne
Tasarım, Mühendislik, Ürün Yönetimi: 10XBETA – Marcel Botha, Berk Ilhan, Simon Ellison
Programlama: 10XBETA – Bruno Kruse, Carrie Kengle, Mike Manh
PID ve Kontrol Sistemi Danışmanlığı: IF Robots – Jesse Gray, Matt Berlin

Görsel: YouTube