Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Türkiye’nin İlk Güneş Enerjili Stadyumu: Antalya Arena

Türkiye’nin İlk Güneş Enerjili Stadyumu: Antalya Arena

Bugün oynanacak Beşiktaş maçıyla sporseverleri davet eden stadyum, üretim kapasitesiyle de en fazla enerji üreten spor kompleksi olma özelliğine sahip.

Sürdürülebilir enerjinin insanoğlunun yaşamı içerisinde ne kadar büyük bir önem taşıdığını bugün bahsettiğimiz saydam güneş panelleri gelişmesiyle irdelemiştik. Yenilenebilir enerji alanında atılan bir diğer adım da Antalyaspor’un inşaatı tamamlanan yeni stadyumu Antalya Arena oldu.

Geçen yıl Haziran ayında 96 dönüm üzerine inşattı başlatılan Antalyaspor’un 33 bin kişilik yeni stadyumu, silindirik mimariyle beraber şehrin en önemli değerlerinden birinden faydalanacak şekilde tasarlandı. Antalya, Türkiye’nin güneş enerjisinden en fazla yararlanan ve en çok güneşle temas eden şehirleri arasında yer alıyor. Buna istinaden stadyum da 16 bin metrekarelik çatısının üzerinde 12 bin metrekarelik 1.4 megawatt gücündeki güneş panelleri yerleştirilmiş.

16 Eylül’den beri enerji üretmeye ve Antalya’daki konutları aydınlatan Antalya Arena, günde 7 bin 200 kilowatt/saat enerji üreterek Türkiye’nin ilk, dünyanın ise en büyük kapasitesine sahip spor kompleksi olma unvanını taşıyor. Proje müdürü Yaşar Aydın’ın da irdelediği bu özellikle beraber günlük enerji üretimi, 550 konutun enerji ihtiyacına eşit oluyor. Ayda 3 müsabaka yapılan Antalya Arena, kendi enerji ihtiyacını da basit hesapla bir günden kısa sürede karşılamış olup artan zamanda Antalya’ya fayda sağlıyor.

Bugün Beşiktaş maçıyla sporseverlerin huzuruna Antalya Arena’nın, mimari ve spor eksenindeki en eksisi ise tasarımından dolayı güney cephesindeki 8 metrekarelik alanın güneşten faydalanamayıp insan eliyle ışıklandırma ve rüzgar sistemiyle sürekli bakım uygulanacak olması.

Görsel; Youtube, Antalya Arena