Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Türkiye’nin İlk Ekolojik Çocuk Yuvası Kadıköy’de Açıldı!

Türkiye’nin İlk Ekolojik Çocuk Yuvası Kadıköy’de Açıldı!

Enerjisini yenilenebilir kaynaklardan karşılayan, bahçesinde meyve ve sebze yetiştirilen, permakültür çalışmaları yapılan ilk çocuk yuvası Kadıköy'de açıldı!

Bigumigu’da yükselen çevre bilincine dair dünya genelinde haberlere son yıllarda sıkça yer veriyoruz. İki hafta önce İngiltere’deki, geleneksel anaokulu anlayışı ile çiftlik yaşamını birleştiren ödüllü proje: Nursery Fields Forever’a yer vermiştik. Şimdi ise çok daha büyük bir heyecanla Kadıköy’de açılan Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası’nı duyurmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kadıköy belediyesi tarafından yapımı tamamlanan ve Sahrayıcedit Mahallesi’nde yer alan yuvanın açılışı, bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yapıldı.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, ekolojik yuvanın amacını, “çocuklara, dünyayı kirletmemeyi öğretmek ve doğayı tahrip etmeden yaşamayı, canlıların haklarını ve hepimizin doğanın bir parçası olduğunu benimsetmek” şeklinde ifade ediyor.

Ekolojik çocuk yuvasının diğer yuvalardan farkı nedir?

  • Binanın enerji ihtiyacı, çevreye zarar vermeyen ve kendini yenileyebilen kaynaklardan karşılanıyor. Örneğin yuvanın ısınma ve aydınlatma sistemi tamamen güneş panellerine dayalı.
  • Tesis, bahçe sulamada ve klozetlerde yağmur suyu kullanılacak şekilde dizayn edilmiş.
  • Eğitim araç gereçlerinde doğal ürünler tercih edilmiş.
  • Bahçede, meyve ve yenilebilir bitkiler bulunuyor. Permakültür çalışmalarının uygulanacağı alanlar da mevcut.

Yuvanın kontenjan durumu ve olanakları nasıl?

  • Ekolojik köy 110 çocuğun eğitim alabileceği kontenjana sahip.
  • 5 adet 25 -30 metrekarelik sınıfa sahip olan yuvada 3 yaş gurubu için 2 sınıf, 4-5 yaş grubu içinse 3 sınıf bulunuyor. Yuvada bir adet fen sınıfı da mevcut.
  • Yuvanın 1208 metrekare kapalı alanı ve 1633 metrekare açık alanı bulunuyor.

Kadıköy Belediyesi, çocuk yuvasının açılış duyurusuna, yeşil binaların faydaları hakkında aşağıdaki genel bilgileri de eklemiş.

Yeşil binalar; kentsel yaşam alanlarına değer katıyor, binanın değerini artırıyor, yapım aşamasında doğal çevre tahribatını en aza indiriyor, temiz teknolojilerin kullanımına ve geliştirilmesine ortam sağlıyor, hafriyat ile ortaya çıkan atık malzemenin değerlendirmeye alınmasını sağlıyor. Yeşil binalarda kullanılan yeşil çatı uygulaması ile yağmur sularının arındırılması; yağmur sularının kullanımı ile kanalizasyon sisteminin yükünün azaltması mümkün hale geliyor. Güneş enerjisinden yararlanma, doğal ışıktan yararlanma, yeşil katmanların güneş ışınlarını yansıtmaması sayesinde sera etkisini oluşturan yansımaları azaltması, enerji tasarrufu, yeşil katmanlar tarafından üretilen oksijen, izolasyon sistemleri ile ısıtma-soğutma maliyetlerinin ve karbondioksit salınımının azaltılması da yeşil binaların sağladığı diğer avantajlar arasında sayılıyor.

Görsel: Kadıköy Belediyesi, YouTube