Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tumblr’la Görsel Hikaye Anlatımı Çalıştayı [Cannes Lions 2014]

Tumblr’la Görsel Hikaye Anlatımı Çalıştayı [Cannes Lions 2014]

Tumblr'ın ürün ve partnerlikler direktörü Danielle Strle'nin yönettiği çalıştaya katıldık.

Cannes Lions’da bu yıl pek bir hevesle koştuğum oturumlardan biri de Tumblr’ın görsel hikaye anlatımı üzerine yapacağı çalıştaydı. Oturum pek çalıştay şablonunda geçmese de içerikten memnun kaldım.


Fotoğraf: Bigumigu

Danielle Strle Tumblr’ın ürün ve partnerlerden sorumlu direktörü. Tumblr’da farklı görevlerde de bulunmuş olan Danielle tam bir Tumblr kızı. Yaklaşık 50 Tumblr blogu olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasında bu bloglardan bazılarını (strle.tumblr.comitslikethatthing.tumblr.com, teengirlenthusiast.tumblr.com) bizimle paylaştı.

Oturumda görsel hikaye anlatımını 4 başlıkta ele aldık:
– Hikaye anlatımı için fırsat
– Millienial yaratıcılar
– Tumblr’da görsel hikaye anlatımı
– Pratik bazı ipuçları


dadaabstories.org

Hikaye anlatımı için fırsatlar konusu elbette istatistiklerden bahsederek açıldı: Bugün görsel ağırlıklı içeriklerin paylaşıldığı platformlar Instagram, YouTube, Vine ve Tumblr; her yıl çift haneli büyüme oranları görüyor. Bundan iki yıl sonra internette paylaşılan içerik miktarı şu anda paylaşılanı ikiye katlamış olacak. YouTube’a bir günde 100 milyon saat video içerik yükleniyor ve bu rakam üç yıl önceki oranın tam iki katı. Bu yıl içinde çekilen fotoğrafların sayısı, 2000 yılında çekilen toplam fotoğrafın 16 katı.

Denielle’in hikaye anlatımı ve reklam konusunda arka arkaya gösterdiği iki örnek biraz zorlamada olsa çalıştayımızın da özetiydi: BMW Films (eğlenceli), BMW Adwords ilanı (eğlenceli değil). Daha sonra Danielle Tumblr’ın temel mantığını anlattı ki, aslında Tumblr’cıların çok iyi bildiği bu başlangıç seviyesi konuları burada da yazmamın özellikle markalar için faydalı olacağını düşünüyorum.

Tumblr’a üye olduğunuzda bir dashboardunuz oluyor. Takip ettiğiniz Tumblr bloglarının içerikleri bu dashboard üzerinden izleniyor. Böylece Tumblr’a her girişinizde, son yazıları, GIFleri, videoları ve fotoğrafları sürekli bir akış içerisinde görüyorsunuz. Facebook akışınızın ilham verici olanını düşünün. Tumblr’da içeriğin yaratımı ve tüketimi bir noktada kesişiyor. Bunu detaylı olarak daha önce Tumblr’ı anlattığımız Her Şeyin Başı Tumblr adlı yazımızda sizlerle paylaşmıştık. Özellikle takip (follow) ve tekrar paylaşma (reblog) gibi şu anda sosyal medyanın temelindeki özellikleri Tumblr’ın hayatımıza nasıl ilk olarak efektif bir şekilde soktuğunu o yazımızda okuyabilirsiniz.


shelterpetproject.tumblr.com

Tumblr’ın markalar için çok önemli özelliklerinden birisi, Tumblr kullanıcılarının %95’inin Tumblr’da takip ettiği markaları başkalarına önereceğini söylüyor olması. Tumblr’daki marka takibi diğer mecralara göre çok daha güçlü oluyor.

Tumblr’da reblog yaparak tekrar paylaşılan içeriklere note eklenebilmesi ayrıca önemli. Notes artık kullanıcıların onay kaşesi gibi kullanılıyor diyor Danielle. Yine notes özelliği sayesinde her 4 takipçinizin reblog ettiği bir içeriğiniz, 6 tane de takipçiniz olmayan Tumblr kullanıcısı tarafından reblog ediliyor. Üstelik bu paylaşım Tumblr’la da sınırlı kalmıyor, Tumblr kullanıcılarının %50’si Tumblr’da gördükleri markalı içerikleri dışarıya (Pinterest, Facebook, Twitter) paylaşıyor.

Markalara Tumblr’da İçerik Paylaşımı ile İlgili Öneriler:
– Anlatma, göster: Dikkate değer formatları kulan, fotoğraf, GIF, fotoğraf setleri, GIF setleri ve videolar.
– Basit tut: çoklu ekran için içerik ürettiğini unutma, paylaştığın içeriğin küçük ekranda da iyi görüneceğine emin ol.
– Marka varlıklarını kullan: Zaten sahip olduğun içeriklerden dahsboard‘a uygun olanları paylaş, reklam filminin bir bölümünü GIF yapmak gibi.
– Yeni formatlara açık ol: GIF setleri gibi yaratıcı uygulamalar daha çok ilgi çekiyor.
– Kaliteli içerik: Tumblr’da postlar ilk paylaşımlarından çok sonra da yaşamlarını sürdürdükleri için içerik stratejisini ister sık sık, ister arada sırada paylaşım yapacak şekilde planlayabilirsin.

Aylık 150 milyon tekil ziyaretçisi buluna Tumblr’da kullanıcı dağılımı %51 oranında kadın ağırlığında. Tumblcıların %41’ini 18-34 yaş aralığındakiler yani Milleniallar oluşturuyor. Tumblr’ı ziyaret etmenin motivasyonu da diğer sosyal ağlardan ve platformlardan farklı. Facebook’ta yakınlarımızla iletişim, Twitter’da dünyanın geri kalanına bağlı olma hissi peşinde koşarken, Tumblr’da eğlence ve etkilenme peşindeyiz.

Kısa kısa:
– Tumblr paylaşımlarının %94’ü rebloglar.
– Reblogların 3’te 1’i ilk paylaşımdan 30 gün geçtikten sonra gerçekleşiyor.
– Tumblr’da içerik bir içerik akışı içinde yayınlanıyor, güncelleme akışında değil, bu da sponsorlu içerikleri milyonlarca farklı içerik akışı içinde konumlandırıyor.
– Tumblr’da bir içeriği sponsorlu yaptığınızda gösterime değil, etkileşime para ödeniyor.
– Tumblr kullanıcılarının %70’i bir sponsorlu içerik gördüğünde o markaya daha yakın hissettiğini söylüyor.


bmwusam.tumblr.com