Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
THY’nin Ünlü Kullanımındaki Politikası [Kristal Elma 2015]

THY’nin Ünlü Kullanımındaki Politikası [Kristal Elma 2015]

Nimi Raja: ”Reklamlarımızda hangi ünlüyü kullanacağımızı seçerken ünlünün tutkusu, güvenilirliği ve farklı kültürlerce benimsenmiş olmasını dikkate aldık."

Öğleden sonra Future salonunda gerçekleşen oturumda, THY’nin küresel ajansı CP+B London’ın strateji direktörü Nimi Raja, THY’nin geçmişten bugüne olan yolculuğundaki ünlü kullanımında nelere dikkat ettiğine değindiği 20 dakikalık kompakt bir sunum yaptı.

2000’li yıllarda insanların algısındaki “yurt içine uçuş yapan firma” gibi yanlışlıkları düzeltmek için THY’nin farklı stratejiler uygulamaya başladığını belirten Raja, ünlü kullanımının bu stratejilerin önemli bir parçası olduğunu söyledi.

Neden Ünlü Tercihi?

Raja, bunu 2 önemli sebeple özetledi: Güvenilirlik ve kredibilite sağlamak. Kobe ve Messi ile yapılan ve tüm dünyada yankı uyandıran reklam serisini yaparken de bu 2 amaca öncelik verdiklerini söyledi. Nike’ın, Michael Jordan ile yakaladığı ilişkilendirmenin bir benzeri THY ve Kobe ile Messi arasında oluşturulacaktı.

2014 ve Sonrası

2014 yılına gelindiğinde ise artık THY, müthiş bir büyüme hızı yakalayan ve birçok yerden ödül alan bir firma haline gelmişti. Bu noktadan sonra, o güne kadar izlenen “reklamlarda ünlü kullanımı” politikası sorgulanmaya başlandı. Hatta Raja, her 3 ayda bir kendilerine bu soruyu sorduklarını belirtti. Hala ünlüleri kullanmamız gerekiyor mu? Ünlüler, markayı gölgeliyor mu? Küresel mi yoksa bölgesel üne mi sahip olmalı?

Fakat firmanın sahip olduğu “Dünya daha büyük, keşfet!” sloganı, reklamlarda ünlü kullanımının devam etmesini gerektirdi.

Ünlü Seçim Kriterleri

Yeni bir ünlü seçimi için kendilerine 3 kriter belirlediler:

  • Küresel veya yerel kültürlerde önemli bir role sahip mi?
  • Geniş veya daha küçük kitlelerle ilişkili mi? Onlara uygun mu?
  • Otantik ve yaratıcı bir strateji ile markaya bir değer katabilir mi?

Bu kriterler belirlendikten sonra Messi’nin partneri olarak Kobe yerine başka bir ünlü getirmeye karar verdiler: Didier Drogba! Drogba’nın hayat tarzından futbola, Türkiye’den Afrika’ya birçok şeye olan tutkusundan ve farklı kültürlere olan bağından etkilendiklerini belirtti.

THY’nin bundan sonraki reklam politikasında ünlülere yer vermeye devam edip etmeyeceğini, ederse de hangi ünlüleri tercih edeceğini hep birlikte göreceğiz.

Görsel; Bigumigu