Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
“Things Kick-off” Etkinliği

“Things Kick-off” Etkinliği

Sosyal sorunlara teknolojik çözümler bulma fırsatı.

9 Ekim tarihinde Stüdyo X’te Toplum Gönüllüleri ve Techsoup Europe ortaklığında yürütülen Things projesinin kick-off etkinliğine gittim.

Things; değişik fikir ve yöntemleri bir araya getirmeyi amaçlıyor ve bu amaçla da kişileri destekleyen projelere imza atıyor. Şimdilerde insanların çözüm odaklı fikirlerini desteklemek için Toplum Gönüllüleri Vakfı ile yürüttüğü bir proje ile karşımıza çıkıyor. Amaç sosyal sorunlara teknolojik çözümler bulmak. Yani teknoloji ile iyilik yapmak mümkün. Buna örnek olarak geçtiğimiz gün haberini yaptığımız HayatBank ve Good4Trust örneğini verebiliriz.

5 Kasım’a kadar ekip ya da bireysel olarak fikirlerle Things’e başvurulabilir. Jüriler başvurular arasından 7 fikri seçecek. Bu 7 fikrin sahiplerine fikirlerini geliştirebilmeleri için mentorlar verilecek. Pilot uygulamalar yapılacak, teknik sıkıntılar belirlenecek ve çalışmalar yapılacak. Çevrim içi oylama sonucunda en çok oy olan 3 fikir desteklenmeye devam edecek. 3 fikre de yaklaşık beş bin dolarlık destek verilecek. Planlandığı kadarıyla İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde kuluçka merkezinde fikirler hayata geçirilmeye çalışılacak. Hedef teknoloji aracılığı ile düşük maliyetlerle hızlı ve etkili çözümler bulmak. Projeye katılmanız için teknolojiden çok anlamanıza gerek yok, dünyayı iyileştirecek bir fikre/isteğe sahip olun yeter. İşin en güzel kısmı da bu zaten.

Tüm bunların ardından ise atölye düzenlendi. İnsanlar birbirleriyle oldukça enerjik ve neşeli bir atmosfer içinde tanıştıktan sonra U şeklinde oturdu. Ardından hepimize kartlar dağıtıldı ve üzerindeki sembollere göre masalara oturuldu. Kartların arkasında ise biz katılımcılar için yol gösterici nitelikte maddeler yer alıyordu:

-Etrafında gördüğün sorun nedir?
-Bu sorun sence neden kaynaklanıyor? Bu sorunu herkes görebilir mi?-Bu sorun ortadan kalkarsa nasıl bir değişiklik olur?
-Bu sorunu ortadan kaldırmak için nasıl bir çözüm önerin var?
-Bu çözüme ulaşmak için ihtiyacın olan şeyler neler?

Masalarda rahat etmemiz ve zamanın sağlıklı kullanılması için ise bize bu prensiplerden bahsedildi:
-Kim gelirse gelsin, o doğru kişidir.
-Ne zaman başladıysa, o doğru zamandır.
-Ne olduysa/konuşulduysa, o olabilecek tek şeydir.
-Bittiği zaman bitmiştir.

Sosyal adalet, kömür, zeytinliklerin yok edilmesi, kömür santralleri, trafik ve ses kirliliği gibi değişim gerektiren/arzulanan konulardan bahsedildi. Ardından ilk başvurular alındı. 

Görsel kaynağı: Bigumigu