Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
The Past, Present & Future of Future of Visualization [Kristal Elma 2014]

The Past, Present & Future of Future of Visualization [Kristal Elma 2014]

Star Wars, Gravity ve Marvel serilerinin üç boyutlu canlandırma ve simülasyon yapımcısı The Thrid Floor’un kurucusu Chris Edwards görsel tekniklerin yapım sürecine etkisini anlatıyor.

Star Wars’un yapım sürecinde previs yani çekim aşamasından önceki üç boyutlu görselleştirme işlemi George Lucas’ın evinin 3. katında tasarlanıyor. Ve şirketin ismi de buradan geliyor. Sahnelerin önceden tasarlanıp görsel efektler uygulanıp son halini almadan önce yapılan çekim aşamaları previs’in ana basamaklarını oluşturur. Böylece prodüksiyon sırasında yapımcılara yaratıcı fikirler, plan üzerinde teknik çözümler, ortak veri üzerinden iletişim yöntemleri sunar.

Bu işlem için öncelikle bir veritabanı oluşturulur. Bu veritabanında üç boyutlu modellemeler, gerçek fotoğraflar ve bölge planları derlenir. Böylece tasarım aşamasında her görselleştirilebilir hale gelir. Previs’in yapımcılara sunduğu kolaylık sadece film yapımcılığı ile sınırlı değildir. Video oyunlarında, animasyon filmlerinde, reklamlarda ve tema parklarında kullanılmaktadır.

Bu teknolojinin ilk adımları hikayelerle başlamıştır. Hikayeler hazırlanıp senaryo halini alır. Senaryolar için görsel taslak hazırlanır. Böylece yazılan tüm hikaye görsel olarak da algılanabilir. Alfred Hitchcock, senaryo taslağını kullanan ilk yönetmenlerden biridir. The Birds filminde kullanılan senaryo taslakları bire bir olarak filmde de kullanılmıştır.

Filmler hazırlanırken previs tekniği uygulanmadan önce oyuncaklar, senaryo taslakları, küçük modeller gibi pek çok farklı yöntem ile yapılmaktaydı. Previs ile bunlar kolayca hazırlanıyor ve hem yönetmenler prodükyon maliyetlerini azaltıyor ve yaşanabilecek hataları önceden görebiliyor. Hem de projelerin onaylanma aşamasında sunumlarda kullanılarak yapımın keskin hatlarıyla iletilmesini sağlıyor.

Gravity filminin çekimlerinde gerekli finansal desteğin sağlanması için yatırımcılara hazırlanan bu previs versiyonları gösterildi. Bu versiyonuyla ilk sahneden onay alan film için yapım sürecine geçildi. Bu süre boyunca sürekli olarak üç boyutlu görsellerle desteklenen yapım, her ayrıntısına kadar tasarlanabildi. Geleceğin görsel teknolojilerinin gelişmesinde büyük rolü olan bu görselleştirme yöntemi, yapım sürecini kolaylaştırarak teknolojinin gelişimini hızlandırmaktadır.

Görsel kaynağı: Bigumigu