Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
​Teneke Kutulardan Yapılan İnteraktif Açıkhava Panosu

​Teneke Kutulardan Yapılan İnteraktif Açıkhava Panosu

Tasarım stüdyosu Moradavaga’nın, tek yüzü sarıya boyanmış teneke silindirler kullanarak inşa ettiği kule, şehrin unutulmuş bir köşesini sıra dışı bir iletişim panosuna çevirmiş.

Porto’da faaliyet gösteren tasarım stüdyosu Moradavaga’nın “Locomotiva” projesinin bir parçası olarak hazırladığı yerleştirme “Vira-Lata”, teneke silindirlerle çevrili bir kuleden oluşuyor. Bir yüzü sarıya boyanıp, bir yüzü metalin doğal renginde bırakılan teneke silindirler hareketli ve el ile kolaylıkla döndürülebiliyor. Kulenin içerisine yerleştirilen merdivenden inip çıkan insanlar, kutuları çevirerek, kuleye dışarıdan bakıldığında piksel görünümde olan mesajlar bırakılabiliyorlar.

Yerleştirme, unutulmuş boş bir otoparkı insanların bilfiil katılımıyla canlanan bir kamusal alana dönüştürmeyi amaçlıyor. İçindeki merdiven sayesinde yayaları bir yukarı sokağa bağlarken, aynı zamanda bu yeni halka açık iletişim kanalının bulunduğu köşeyi tarihi tren istasyonuna bağlıyor. Kullanılan sarı, Porto trenlerinin sarısı ve dönen silindirler istasyondaki zaman çizelgesinin hareketini taklit ediyor.

Eylül ayına kadar kalacak olan yerleştirme, kolay sökülüp takılan iskeletiyle başka bir yerde tekrar kullanılabilir veya kullanılan malzemeler sayesinde tüm yapı geri dönüştürülebilir.

Görsel; Moradavaga