Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tamamen Bitkilerden Yapılmış Bir “Et”: Beyond Meat

Tamamen Bitkilerden Yapılmış Bir “Et”: Beyond Meat

Beyond Meat, et tadını bitkisel gıdalardan elde edip hem lezzetini hem de besin değerlerini etin üzerine çıkarıyor.

Et; proteinler, yağlar, bir miktar karbonhidrat ve eser miktarda mineralin belli ölçüde bir araya gelmesi sonucu oluşan yiyecekse, eti bitkilerden üretmek bir miktar tersine mühendislik ve son ürünün tadını, dokusunu, kokusunu tutturmak da bir miktar geleneksel mühendislikle teoride mümkündü. Bu artık pratikte de mümkün; ette hayvan tekelini kırmaya çalışan firmalardan biri: Beyond Meat.

Daha önce Impossible Foods’dan bahsetmiştim. Impossible Foods; tadının, dokusunun, kokusunun, besin değerinin gerçek et ve peynirden farkı olmayan, tamamen bitkilerden yapılan “hayvansal” ürünler üreten bir girişimdi. Ancak maalesef henüz piyasada olmayışı 2016’da ilk olarak Amerika’da piyasaya çıkacak olması, ete alternatif arayan insanlarda biraz hayal kırıklığı yaratmıştı.

Neyse ki her geçen gün ahlaki sebepler ya da sağlık sebepleriyle hayvansal ürünleri tüketmeyen, ekosisteme duyarlılık gösteren insanların girişimleri çoğalıyor ve sadece vejeteryanları değil, etsever insanları da ilgilendirecek önemli adımlar atılıyor.

Ethan Brown tarafından 2009 yılında kurulan Los Angeleslı girişim Beyond Meat, hayvan etindeki amino asitler, yağlar, karbonhidrat, mineraller ne var ne yok bitkilerden elde edip, gerçeğinden ayırt edemeyeceğiniz kırmızı ve beyaz et ürünleri üretiyor.

The BeastMeet the Beast Burger – more protein than beef, more iron than steak, more omegas than salmon, more calcium than milk.

No wonder Bill Gates and others have invested millions in Beyond Meat's products.

Posted by Best Video You Will Ever See on Monday, 7 December 2015

Tofu ile başlayıp soya kıymasıyla emekleme sürecine giren tadıyla, kokusuyla, dokusuyla, besleyiciliğiyle hayvansal et ikamesi bitkisel ürün teknolojisi; sonunda koşmaya başladı ve daha büyük yığınları kendine hedef kitle olarak alacak seviyeye de ulaştı.

Beyond Meat ürünleri bu furyanın sadece bir halkası. Beyond Meat ürünlerini Sprouts, Publix, Vons, Safeway gibi şimdilik Amerika’yla sınırlı süpermarketlerde bulmak mümkün. Ürün çeşitlerini ise şuradan görebilirsiniz.

Görsel; beyondmeat, facebook