Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
SXSW Günlükleri Bölüm 1: Nasıl Gidilir, Nerede Kalınır?

SXSW Günlükleri Bölüm 1: Nasıl Gidilir, Nerede Kalınır?

SXSW Interactive için Austin'e uçmadan önce yaptığımız hazırlıkları ve tecrübelerimizi paylaşıyoruz.

Bu yıl da geçen yılki gibi Bigumigu olarak SXSW Interactive’i sizlere neredeyse gerçek zamanlı olarak aktaracağımızın haberini mutlulukla vermiştik. Sunumlar, paneller, oturumlar, etrafta olup bitenleri ile önümüzdeki en az birkaç senenin trendleri ve gelişen teknolojileri olduklarının sinyallerini veren gelişmeler bir yana, Austin günlerinin öncesini ve hazırlıkları da paylaşmak istedik.
Yalçın’ın geçen yıl çektiği bir fotoğraf; Austin Convention Center.

Bu haberde SXSW’ye -ya da benzeri etkinlilere- bu yıl ya da önümüzdeki yıllarda katılmayı planlayanlara kendi tercihlerimiz ve nedenleriyle fikir vermeye çalışacağım. SXSW için Austin’e uçarken alınacak kararlarda nelere dikkat etmeli, nerede kalmalı, merkeze ne kadar uzak olmalı gibi sorular kritik 🙂

SXSW günlerinde Austin nasıl bir hale bürünüyor öğrenebilmek için yerlileriyle görüşüp bir ön araştırma yapınca öğrendik ki şehir merkezinde oturanlar merkezden uzak tanıdıkların evlerine yığılıp, kendi evlerini kiraya veriyor. Zaten etkinlikten en az 6 ay önce rezervasyonlar zorlaşıyor, uçak biletini de kalacak yeri de önceden ayarlamakta fayda var.

Uçak Bileti:

Bu tür kararları alırken en az birkaç kriter belirlemek ve dışına çıkmamak için direnmek gerekiyor, yoksa işler zorlaşıyor. Austin’e direkt uçuş olmadığı için Amerika içinde 1 aktarma olacağı kesin, ya İstanbul’dan direkt Amerika’da bir havaalanına uçup oradan Austin’e geçeceksiniz ya Avrupa’da bir şehir üzerinden geçeceksiniz. İlk opsiyonun fiyatları göze almanıza değmeyecek kadar bir farkla yüksek, diğer yandan da yolculuğa ara verme şansınızı elinizden alıyor.

Austin’e Teksas üzerinden otomobille ve uçakla geçmek de bir seçenek, fakat SXSW zamanı alınacak kararlar normal zamanda alınacak kararlardan farklı, çünkü yoğunluktan şartlar farklı oluyor, araç bulamama riskini göze almak gerekiyor. Çok yoğun geçecek SXSW günleri öncesinde minimum yorulmak en iyisi.
Bizim seçimimiz daha önce tecrübe ettiğimiz bir avrupa şehrinin havaalanı + amerika şehri havaalanı oldu. Biletleri kıyasladıktan sonra da Amerikan Havayolları ile Londra ve Chicago havası alarak Austin’e geçmeye karar verdik, aktarma sürelerinin çok uzun ya da geçiş işlemlerinin yetmeyeceği kadar kısa olmamasına dikkat ettik.
Kalacak yer:

SXSW seyahatiyle ilgili konaklama önerileri almak için bu sayfayı inceleyebilirsiniz, oteller, doluluk oranları ve fiyatları da veriliyor.
Tarih yaklaştıkça bulması neredeyse imkansızlaşan otel odalarına en iyi rakip Airbnb evleri. Airbnb; ingilizcedeki air, bed ve breakfast kelimelerinden geliyor, özetle alternatif bir ev kiralama sitesi, hatta neredeyse yeni bir trend. Airbnb’de evlerini açanlar genellikle ufku açık insanlar, bu da size bu site aracığıyla ev ararken önden bir güven veriyor. Sitede evini kiralamayı düşündüğünüz kişinin görünümünü, kendiyle ilgili verdiği bilgileri, ev hakkında daha önce kalmış kişilerin tecrübelerini, evin haritasını, konumunu görmek mümkün. Türkiye için kişilerden çok kurumların emlak sitesi olarak kullanıdığın duysam da yurt dışı seyahatleri için kesinlikle tavsiye ediyorum, amacına uygun kullanılıyor. Müşteri hizmetlerinin yaşadığımız ufak bir aksaklık sonrasındaki pratikliğini ve pozitifliğini paylaşmadan edemeyeceğim.
Onlarca seçenek arasından en ideal olan yeri seçerken tabii biraz uçtuğumuz oldu, bir ara önümüze gelen ve bizi cezbeden çadır ya da karavanlardan kiralamayı düşündüğümüz oldu 🙂
Sanal bir şekilde Google Maps’ten Austin haritalarımızı açtık ve günümüzün büyük kısmının geçeceği Convention Center ve civarını merkez alarak yaşam alanımızı seçmeye çalıştık. Sahibi bu sene 11. kez SXSW’ye katılacak olan, konumuna ve kendisine hayran kaldığımız bir süreliğine evimiz olacak, SXSW haberlerini sizlerle paylaşacağımız yer de burası 🙂

SXSW günlüklerinin devam yazısında orada geçecek günlerimizi nasıl programladığımızı ve son haliyle olmasa da aşağı yukarı hangi etkinliklere, sunumlara ve konuşmalara katılacağımızı aktaracağız. SXSW®Go
mobil uygulamasının 2013 versiyonu da yayında artık, dolayısıyla SXSW günleri boyunca kimleri, nerede dinleyeceğinizi organize edip orada olacak kişilerle paylaşmak çok kolay. Kimi oturumlar RSPV istiyor ve çok popüler olanların katılımcı limitleri dolabiliyor, orada olacaksanız siz de buna hazırlıklı olun.

Bu heyecanlı süreçte aramızda dönen “uçak biletlerimiz alındııı!!”, “badge’lerimizi aldıık”, “Evi bulduk galiba” epostaları da bize kalsın 🙂