Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
SXSW 2013: Video Yaratma ve Paylaşma Mobil Uygulaması Givit’i CEO’sundan Dinledik

SXSW 2013: Video Yaratma ve Paylaşma Mobil Uygulaması Givit’i CEO’sundan Dinledik

Akıllı telefonlarda video düzenlemenin en kolay yolu diyebileceğimiz Givit'in kurucuları ile Austin'de buluştuk.

Henüz Türkiye’deyken Givit ekibinden eposta almış, kurucusu Greg Kostello ile ürünün yeni versiyonunun lansmanından önce Austin’de ofislerinde görüşmek için sözleşmiştik. Henüz ilk günümüzde tüm oturumlardan önce ofislerinin yolunu tuttuk. Austin’de SXSW boyunca işbirlikleri ve olası görüşmeleri için girişimci şirketlerin zamanlarını geçirip toplantılarını yapabilecekleri geçici ofisler var kiralanabilecek. Onlardan birindeyiz, Givit ekibi bizi karşıladıktan hemen sonra Türkiye’yle ilgili sorular sormaya başlıyor; çok geçmeden de Kostello’nun ağzından ürünün yeni özelliklerini dinliyoruz.
Givit özetle -ortalama bir akıllı telefon kullanıcısı için de- gerçek zamanlı olarak video içeriği yaratmayı ve anında paylaşmayı mümkün kılıyor. Amacı anında video yaratma ve paylaşmayı kolaylaştırıp, her kesime yaymak. Kostello “Herkesin video düzenleyebileceği bir durumda neler olabileceğini görmek istiyorum.” diyor. “Biz kendimiz de kullanıcısıyız, ihtiyaçlarımızdan doğdu.” diye ekliyor.



Givit ile çektiğiniz videoyu izlerken sevdiğiniz kısımlarını yıldız koyarak işaretleyebiliyor bir araya getirebiliyorsunuz. Kötü sahnelerini atabiliyor olmanız ve çektiğiniz uzun videonun yalnızca doğru parçalarını kesip anında video oluşturabiliyor, paylaşabiliyor olmanız Givit’i rakiplerinden ayıran şey Kostello’ya göre. Çünkü mobil cihazlardan bunu yapmak zor. Videoyu son haline getirmeden önce arkasına müzik ya da özel efektler ekleyebiliyorsunuz. Vine gibi ekrana dokunup tutarak videonuzun ıstediğiniz kısımlarını seçebiliyorsunuz, Vine’dan farklı olaraksa herhangi bir an kaçırmıyorsunuz çünkü her şeyi kaydetmiş bulunuyorsunuz daha sonra seçmek üzere. Yalnızca bir videodan yeni bir video yaratmak zorunda da değilsiniz, birden çok videonun sevdiğiniz kısımlarını akıllı telefonunuzda bir araya getirip yeni video yaratabilirsiniz. Yayınlamadan önce de öngösterim ile videoyu izlemeniz mümkün. Başlık ekleyebilir, videonun içinde müzik de kullanabilirsiniz. Givit şarkıları lisanslıyor. Video’nun istediğiniz kısmını yavaş çekime de çevirebilirsiniz.
Givit’in özelliklerini dinlediğimizde aklımıza hemen haberciler, gazeteciler, blog yazarları için ideal bir uygulama olduğu geliyor çünkü dümdüz kaydettiğiniz bir görüntüyü yalnızca elinizdeki telefon ile gerçek zamanlı olarak düzenleyebilir, arkasına müzik ekleyebilir, bir başlık ile anında olay yerinden yayınlayabilirsiniz.
Kostello da bu anlamda Twitter ve Instagram’dan da ilham aldıklarını söylüyor. Hedef kitlesi lise ve üniversite çağındaki kullanıcılar, çünkü onlar erken adapte olan kesim teknolojiye. Aklımızın alamayacağı kadar kısa zamanda yaratıcı içerikler üretip, uygulamayı yeni yeni amaçlar için kullanmayı keşfedebiliyorlar.


Müzik endüstrisi için Givit:

Givit müzik endüstrisini ciddi bir şekilde hedef alıyor, o yüzden de SXSW’te olmak onlar için ekstra değerli olsa gerek, hem İnteractive hem Music ayağı bir arada olduğu için. Müzik video kliplerini Givit ile yaratma deneyiminin yayılmasını istiyorlar; onlara göre müzisyenler/gruplar için Givit ile hissettikleri ani anında kusursuz bir video haline getirip Facebook, Twitter ya da Youtube’tan yaymak büyük kolaylık sağlayacak.
Uygulama aynı zamanda şarkıların remix, cover gibi montajlı hallerine olanak sağlayacağı için dinleyici ile müzisyenin etkileşimini arttırabilecek bir güce sahip. Givit, grup ve müzisyenlerin video üretimi, şarkı kaydetme gibi süreçler için fon aradıkları platform Pledge Music‘le de işbirliği yaptı ve SXSW 2013’teki konser etkinliklerine sponsor oldu. Kendi topluluğu içinde video klip yarışmaları da düzenledi bundan yaklaşık 1 ay önce, birincisi de ödül olarak SXSW’te bu etkinlikte konser verme imkanı ve 2.000 dolar kazandı. O video da burada:
Müzisyenler aynı zamanda Givit içinde topluluk yaratabilir, kendilerine profil ousturabilir, tur tarihlerini duyurabilir ve videolarını yayabilir; anlık remix, cover gibi kayıtlarını doğrudan telefon ya da tabletlerinden dinleyicilerine dinletebilir.



Uygulamanın SXSW sırasında, bizim röportajımızdan birkaç gün sonra yapılan yeni versiyon lansmanında tanıtılan özellikleri:

Sosyal deneyim yaşatmak: Artık uygulama içinde kullanıcılar birbirlerini takip edebilecekler. Givit bir topluluk, içindeki videoları Facebook, Twitter ya da Youtube hesaplarınızda paylaşabiliyorsunuz; isterseniz de hesabınız yalnızca arkadaşlarınızın görebildiği gizli hesap olabilir. Uygulamanın içinde videoların etiketlendiği kategorilerden de seçip onları takip edebiliyorsunuz.
Ek ve özel içerik: Givit topluluğunun parçası olan müzisyenler, sanatçılar ve yetenekli yaratıcı insanlar artık ‘Ne Moda?’ listesine katkıda bulunabilecek.