Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
SXSW 2013: Twitter TV İzleme Şeklimizi Nasıl Değiştirdi

SXSW 2013: Twitter TV İzleme Şeklimizi Nasıl Değiştirdi

Televizyon izlerken Twitter kullanım alışkanlıkları, 2. ekran.

SXSW öncesinde 4-5 gün boyunca bir kaç saatimi ayırarak yüzlerce oturum arasından katılmak istediğim oturumları seçmiştim. Neyseki bunun için nefis bir iOS ve Android uygulaması bulunuyor organizasyonun.

Yaklaşık 24 saatlik bir İstanbul – Austin yolculuğunu takiben sabah kendimi Austin Convention Center’a attım. SXSW oturumlarının bir çoğunun gerçekleştiği irili ufaklı bir çok salonu olan dört katlı bir fuar merkezinden bahsediyoruz tam olarak.

Oturumun konuşmacısı Union Metrics şirketinin kurucu ortaklarından Jenn Deering Davis’di.

Bir süredir “second screen” lafı hayatımızda olduğundan enteresan olabileceği umudu ile oturuma girdim. Salon ağzına kadar doluydu ve benden sonraki kızı salon dolduğu için almadılar. Bu sefer şansım yaver gitti ama sonradan farkettim ki, önemli oturumları salonun dışındaki televizyon ekranlarından ve boş odalardan canlı yayınlıyorlarmış.

1 saatlik oturumda ön plana çıkanlar ise şöyle;

  • Artık Twitter için bile dizi çekiliyor. Misal Pretty Little Liars. Dizi hakkında fikrim yok ama salonda her seferinde bir uğultu, gülüşme olduğundan popüler olduğunu tahmin ediyorum.
  • Walking Dead sırasında, dakikada 10.000 tweet atılıyor.
  • X Factor için 40 milyon tweet atıldı.
  • Super Bowl için bu sene 24 milyon, geçtiğimiz sene ise 14 milyon tweet atılmıştı.
  • Şampiyonlar Ligi finalinde dakikada 110.000 tweet atıldı.
  • Twitter’da konuşma dalgalanmaları ise program tipine göre değişiyor.Normalde tv dizilerinde sinus eğrisi şeklinde yoğunluk grafiği seyrederken, sezon finali olduğu gün zirve yapıyor. Super Bowl gibi programlarda ise konunun sindirilmesi bir kaç gün sürdüğünden düşüş bir kaç gün sonra yaşanabiliyor. Netflix gibi portallarda dizinin tüm sezonu bir kerede yayınlanınca da farklı bir grafik karşımıza çıkıyor.Buradan hareketle de aslında atılan tweetler ve oluşturduğu grafik dizinin başarısını öngörmek için kullanılabilir. Örn Terra Nova. Normalde dakikada 90k tweet atılırken, bu dizi için 1 haftada 90k tweet atılmıştı ve bu da başarısız olacağının bir işaretiydi.
  • Fan engagement yaratmanın en güzel yolu onlara soru sormak, backstage görüntülerini yayınlamak, isteklerine cevap vermek.
  • Artık dizinin, programın seyrine izleyici karar veriyor. Örn #KillCarlAlready gibi bir hashtag başlatarak tepkilerini gösterebiliyorlar.

Hashtag konusu ile ilgili olarak ise aşağıdaki ufak notlar oturumda ön plana çıkan konuşmalardı;

  • Hashtag artık çok sıkıcı, her yerde var, bunu daha ileriye götürmeliyiz.
  • Hashtag sadece Twitter’da değil, Instagram, Tumbler, Youtube gibi bir çok platformda var ve farklı amaçlarda kullanılıyor. Örn Twitter’da anlık tepki verirken, Tumblr’da bir sahnenin üzerine görsel çalışıp bunun üzerinden konuşma devam ediyor, tepki dile getiriliyor.
  • Hashtag “real time poll” için kullanılabilir.

Oturumdan ikinci ekran kullanımına dair bir istatistik.