Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
SXSW 2013: Konumun Geleceği

SXSW 2013: Konumun Geleceği

SXSW'den Foursquare'in kurucusu Dennis Crowley oturumuna dair notlar.

Foursquare’in kurucusu ve CEO’su Dennis Crowley’nin Active’in kurucu ortağı Anil Dash ile yaptığı sohbete uzun bir sıranın içerisinde tereddütlü bekleyişten sonra katılmayı başardım. Öyle ki, sıra yok bari kahve alayım derken 5 dakikalık süre zarfında binayı içerden tavaf eden bir sıra oluşabiliyor.

Konuşmasının başında Dennis 4 sene önce SXSW’de Foursquare’in lansmanını yaptıklarından bahsetti. 4 sene evvel Foursquare’i tanıtmaya geldiğinde üzerinde 4sq t-shirtü ile gezen, meraklı insanlara uygulamalarının ne işe yaradığını anlatmaya çalışan bir gençmiş. Dönem itibariyle ise 30 milyon kullanıcıya sahip ve sistemde 3 milyondan fazla mekan bulunuyor.

Dennis 4sq’nun temel fonksiyonunu ise yakın çevrenizdeki en iyi şeyler olarak özetliyor.

Uygulamayı geliştirirken kullanıcıları sıkça A/B test methoduna tabi tutmuşlar ve başarıyı çoğu zaman böyle yakalamışlar.

Uygulamaya ilave olarak internet sitesinin başarısının öncelikle gamification bakış açısını çok iyi uyguladıklarından ve sitenin bir hikaye anlatmasından ileri geldiğini belirtti.

Kullanıcı anlamında da geçen seneyi ikiye katlayarak büyük bir sıçrama yapmışlar.

Kullanıcı kazanımı adına ise 4sq kurulu olmayan smart phonelar üzerine yoğunlaşmayı strateji olarak belirlemişler. 4sq için uygulama geliştiren dünyada 40.000 developer mevcut. Öte yandan 4sq ekibi ise sadece 160 kişiden oluşuyor ve lokasyon anlamında binlerce çalışanı olan Google, Facebook gibi dev platformlardan da çok daha ileride olduğunu söylemekten geri kalmadı konuşmasında.

Yaklaşımın göbeğinde “what’s interesting? sorusu yatıyor, tamamen “point of interest” odaklılar. Harita uygulamalarındaki gibi rut çizmek bizim işimiz değil, o alana girmiyoruz diyor. Hayalleri Harry Potter filmindeki gibi bir sihirli bir harita yapmak, o an nerede ne olduğunu söyleyen… ve aslında gelinen noktada da aşağı yukarı bunu yapmış vaziyetteler.

QR kodun ise çalışmadığından bahsetti. Mağazaya gidiyorsunuz kasadaki adam hayatında ilk defa QR görmüş oluyor, yöneticisini çağırıyor dolayısıyla iş aksıyor. Ancak 4sq Deals çok basit ve kullanışlı, “unlock” etmek yeterli. Şu an üzerinde çalıştıkları konu ise müşterileri seviyelendirmek. Yani ilk defa mahalledeki kahveciye giden müşteri ile daimi müşteriye sistme aynı deal’ı vermiyor olacak.

4sq sizin verilerinizi topladığı için örn ben ilk defa Austin’e geliyorsam bunu biliyor ve bana explore bölümünden mutlaka gidip görmem gereken popüler yerleri öneriyor veya o sırada bir yerde parti varsa what’s trending kısmından gösteriyor.

Android’deki versiyonun her zaman iOS’dan bir adım önde olduğunu ve bu şekilde geliştirmeye devam ettiklerini söyledi. Yazılım geliştirme ile ilgili olarak da “Egomuz olmadığı için hatalarımızı çok rahat konuşuyoruz, kurum kültürü tamamen bu yönde” diyor.

Konu diğer uygulama geliştiricilerle API üzerinden entegrasyona gelince, tamamen 4sq datasını nasıl kullanmak istedikleri ile alakalı olarak yapıyoruz diyor.

Mekanları sadece bir nokta olarak görmüyorlar. Örn Yankee Stadyumu aslında bir hectagon, köşeleri var ve checkinlerden bu çok rahat anlaşılabiliyor. Aynı şekilde JFK havaalanı. Dolayısıyla aslında mekanların şeklini checkinlere göre çizebiliyorlar.

Konuşmasının sonunda ise işin nereye gittiği ile alakalı olarak şöyle bir örnek verdi;
“Örn Nike Fuel kullanıyorum, günlük ortalama hareketimi biliyor, akşam ise bara checkin yaptım ve sabaha karşı eve checkin yaptım. Bu gibi datalardan hareketle bana sistem neden ve nasıl kilo aldığımı çok rahat söyleyebilir.”

Badge sisteminin nasıl işlediği ile ilgili olarak, insanlara normalde yapmadıkları şeyleri yaptırdığını söylüyor. Badge’i açabilmek için hiç gitmediğiniz bir yere gitmiş oluyorsunuz.

Soru-cevap kısmında mobil ödeme sistemleriyle ile ilgili gelen soruya da, AmEx işindeki gibi işbirliği yapıyoruz ancak mobil ödeme sistemi bizim işimiz değil orada başka oyuncular var biz en iyi yaptığımız iş olan point of interest işinde kalmaya devam edeceğiz dedi.

Konuşmasının bir bölümünde ise Tokyo’da bir gün içerisindeki checkinlerin oluşturduğu görüntüğü, şehrin gün içerisinde nereden nereye gittiğini gösterdi.

Video çekip kanalıma yüklemiştim, şuradan izleyebilirsiniz bir dakikalık videoyu.

Bir de SXSW ve Austin için “Keep Austin Weird” geyiği ile alakalı çok şeker bir badge yapmışlar.