Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
SXSW 2013: Elon Musk ve Uzay Yolculuğuna Giriş

SXSW 2013: Elon Musk ve Uzay Yolculuğuna Giriş

Wired eski genel yayın yönetmeni Chris Anderson, egzantrik multimilyoner girişimci Elon Musk'la konuştu.

SXSW’in bu yıl en çok ses getiren ve içeriye girmeyi başaranları en çok heyecanlandıran sunumlarından birisi, Elon Musk sohbetiydi. 8 bin kişilik salon hınca hınç doldu ve dışarıda kalanlar oldu. Elon Musk gibi bir karakterle, Wired’da uzun yıllar genel yayın yönetmenliği yapmış Chris Anderson’ın konuşacak olması ayrıca önemliydi, çünkü geçtiğimiz yıl SXSW’te Kurzweil’le konuşan Lev Grossman hiç iyi iş çıkaramamıştı, konuşacak kadar konuşturacak kişi de önemli bu oturumlarda.

Güney Afrika doğumlu olan Elon Musk, Stanford’a girer girmez okulu bırakıp kurduğu Zip2’yu Compaq’a bir kaç yüz milyon dolara satmış ve daha sonra da PayPal’a dönüşecek x.com’u kurmuş bir ilk jenerasyon internet girişimci klanı üyesi. Şu anda SolarCity adlı bir enerji kenti projesinin, Tesla otomobillerinin ve SpaceX şirketinin başında.
Sohbet Chris Anderson’un Musk’a Space X’in son fırlatma denemesinin nasıl gittiğini sormasıyla başladı. Musk, tüm detaylarıyla yolunda gitmeyen roket fırlatma denemesini anlatınca salonda bir anda hava değişti. Musk’ı bir çok girişimciden farklı kılan konulardan birisi de teknik konulara hakimiyeti (Stanford terk olan Musk’ın şu anda fizik ve işletme dereceleri var).
Virgin Galactic gibi şirketlerin uzaya insan çıkartma projelerini bilirsiniz. Space X bu vizyonu daha ileri taşıyan bir şirket. Uzayda ilk ticari üssü kurmak istiyor. Bunu için de çok önemli bir soruna odaklanmışlar: tekrar fırlatılabilir roketler. Bugün uzay havacılığının en büyük sorunu roket maliyeti. Bir roketin yakıt ve oksijen gideri, toplam maliyetinin %1’i bile değilmiş. Yüzmilyonlarca dolar maliyetindeki bir roketi her sehayat için tek sefer kullanıp atmak da uzay seyahatini ticari olarak imkansız kılıyor. Space X, bir çok farklı boyda roket için görevini tamamladıktan sonra tekrar iniş yapabilecekleri teknolojileri geliştiriyor. Musk’ın söylediğine göre en büyük müşterileri de Nasa.
Konuşma sırasında Musk hassas kontrollü ve iniş yapabilen roket denemelerinden birisinin videosunu da dünyada ilk defa SXSW sırasında gösterdi.
Bu video kendi başına bile salonda ağzımızı açık bırakmayı başardı. Denemeler bu şekilde başarılı giderse Musk SpaceX’le ilk askeri olmayan uzay kolonisini kurmak istiyor.
Tesla, Elon Musk’ın bir başka girişimi. ABD hükümetinden de destek alınarak kurulan şirket dünyada sadece elektrik motorlu modeller üreten ilk otomotiv şirketi olma özelliğini taşıyor. Tesla, Roadster adlı spor modeliyle lansmanını yaptı, şimdi Model S adında bir sedanı pazarlıyor. Musk’a sorulmasını beklediğim diğer bir soruyu da Anderson sordu elbette: geçtiğimiz günlerde NYT ile yaşanan kriz. Bigumigu’da da bahsettiğimiz bu kriz özetle New York Times muhabirinin Tesla Model S ile ilgili yazdığı bir test yazısına Musk’ın aracın kaydettiği verileri kanıt olarak gösterip karşı çıkması üzerine geilşmişti.Detaylar içinşu haberimizitekrar okuyabilirsiniz. Musk bu soruya çok net bir yanıtla girdi, “kötü eleştiriyle bir derdim yok, yanlış eleştiriyle derdim var”.



Elon Musk’ın bir özelliği de, kurduğu şirketlerde sadece yönetici değil, başka görevleri de üstlenmiş olması. SolarCity’nin yönetim kurulunun başında olan Musk, Tesla’da icra kurulu başkanı ve ürün mimarı, SpaceX’te de icra kurulu başkanı ve baş tasarımcı olarak görev yapıyor. Anderson kendisine bunca işin yorucu olup olmadığını sorduğunda Musk, artık eğlenceye daha fazla zaman ayırmak istediğini, SXSW’e gelme kararının da bu düşüncenin bir parçası olduğunu söyledi.

Konuşmadan diğer notlar:
– Uzay araştırmaları (SpaceX’in sektörü) ABD’de gelişmiş silah teknolojisi olarak kabul edildiği için ABD dışında fırlatma yapmaları mümkün değil.
– Mevcut fırlatma alanları askeri, ticari fırlatma sahaları inşası için de harekete geçmiş SpaceX
– Çocukları çok seviyor, konuşmasının bir anında salona dönerek “Kids are awesome, have kids!” diye bu görüşünü net bir şekilde iletti 🙂
– SolarCity ve Tesla yatırımlarının bilgisinin SpaceX’te roketlerde hiçbir işe yaramıyor olmasını bir ironi olarak görüyor, elektrikli roket mümkün değil zira.

Musk’ın verdiği ilginç bilgilerden birisi de, yatırım kararlarını getireceği fayda ile değil, yatırımın yapılacağı sektördeki iş modelini tamamen değiştirebilecek ezberbozan fikirlere bakarak değerlendiriyor olmasıydı.
Musk’la ve SpaceX’le ilgili Wired’ın geniş röportajını da okuyabilirsiniz. Son olarak Anderson’ın “Mars’a gitmek istediğini söylemiştin?” sorusuna verdiği yanıtla yazımı bitiyorum: “Mars’ta ölmek istiyorum dedim. Yalnız, mümkünse ilk iniş sırasında değil.”