Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
SXSW 2013: 3 Boyutlu Baskı Teknolojisi Modanın Geleceğini Şekillendiriyor

SXSW 2013: 3 Boyutlu Baskı Teknolojisi Modanın Geleceğini Şekillendiriyor

"3D Fashion: Nonstop Innovation in Production & Fit" oturumunda teknolojinin modayı nereye götürdüğü konuşuldu.

Tasarım + Kod = 3B Moda

Kod yazmayı bilmek, teknoloji ve çok şık elbiseler-ayakkabılar üretmek.. Birarada düşünmek zor. Büyük heyecanla beklediğim oturum 3B baskının ne olduğunu, olanakları ve ne kadar hızla geliştiğini konu aldı.

Oturumdaki isimlerdenDaniel Stillman, 3D baskı teknolojisiyle erkek aksesuarları üreten marka Gotham Smith‘in kurucularından biri. Ona göre moda günlük hayatımızın en önemli parçası, üstümüze giyiyoruz ve onunla bir hikaye anlatıyoruz. Stillman’ın 3B baskının modada kullanımı konusunda bahsettikleri;

  • Hikayesi olan ürünler yaratmak: Stillman birinde bir şey beğendiğinde mutlaka nereden aldığını soruyor ve mutlaka bir hikayesi çıkıyor. Zaten o’na göre çocuklarımız, torunlarımız yıllar sonra “bunu aldin mı, yoksa bastın mı?” diye soracak. Hikayeye bir kişilik ve değer kazandırmak 3B baskının yarattığı fark.
  • Talebe göre üretim: 3B baskı sayesinde ürünleri fazladan üretip stoklamak zorunda kalınmıyor, Facebook ve Twitter’da alınan geribildirimlere göre ürünün kaç tane üretileceğine karar verilebiliyor.
  • Herkesin üretebilmesi: Herkes bu teknoloji sayesinde kendi tasarımını giyebilir.

Aşağıdaki ilk fotoğraf bir seyahatinde görüp çok etkilendiğı çocuk bisikleti, ikinci ise bu at görselinden ilham alarak bastıkları kolye tasarımı. Sonuncu da markanın ürettiği kol düğmelerinden. Hepsini salonda gezdirdikleri için fotoğraflama şansım oldu.

Shapeways, 3D baskı teknolojisi ürünlerinin satıldığı e-ticaret sitesi ve topluluğu olarak bir dünya lideri. Bu da 2008 yılından Bigu haberi.

Tüm bu 3B baskı girişimlerinin ve tasarımcıların buluştuğu yer de Shapeways. Geçtiğimiz aylarda Shapeways işbirliği ile New York Moda Haftası’nda moda endüstrisindeki 3B teknolojisi ile üretilmiş ilk aksusuarlarını podyuma taşıyan Kimberly Ovitz de konuşmacılardan biriydi.

3B baskı ile ürettiği kolye, küpe ve bileklikler ile ilgili haberimizi buradan okuyabilirsiniz. Haberde yer verilen ürünleri ve daha fazlasını elimle tutmak, malzemesini, ağırlığını ve tüm ayrıntılarını yakından görebilmek çok güzel bir deneyimdi benim için.

Ovitz’e göre 3B baskının avantajı geleneksel yollarla bir koleksiyonun tüm süreçleri 3-6 ayı alırken bu teknolojinin 2 haftada sonuç vermesi. Endüstride bu anlamda lider olan modacı satışlardan çok, moda sektöründe bunun gündemini yaratmayı, teknolojiyi ürünlere sokmayı ve değişimlere ayak uydurmayı değerli görüyor. Ovitz için 3B baskıyı anlamlı kılanlar;

  • para tasarrufu
  • zaman tasarrufu
  • materyal tasarrufu
  • ‘tek’ ve kişiye özel üretim avantajı
  • kontrolü tüketiciye vermek

Mary Huang‘ın oturuma kattıkları da çok ilgi çekiciydi, Huang Continuum Fashion‘ın kurucusu. Şirketi kuran iki kadın kod yazmayı ve dikmeyi biliyor daha sonra da bir araya getirmeyi düşünüyor, ikisi de bilgisayarda kıyafet tasarlayıp neden gerçek hayata geçirmeyelim diyerek bu yola çıkıyorlar. Konsepti ürüne dönüştürmeyi temel alıyorlar. Huang tam ‘teknik’ insan, ama bir yandan da üzerinde kendi uygulamaları ile üretilen cicili elbisesi var, bu havası ağzından çıkan her kelimeyi dinletiyor. Uzun uzun üretim süreçlerini, nasıl modelleme yaptıklarını, lazerle modellemeyi, modeli basmayı anlatıyor. 3 boyutlu baskı ile ürettikleri ayakkabılar, bikiniler ve elbiseler var.

Huang’ın diğer projesi ise Constrvct, sitede kendi tasarımınızı elbise olarak bastırabiliyorsunuz. Siteyi mutlaka ziyaret edin, inanılmaz ve fiyatlar yalnızca sizde olacak bir elbise için çok uygun. Huang yazdıkları bu uygulama hakkında insanlara yaratıcı olma imkanı verirseniz çok iyi başardıklarını söylüyor. Constrvct’nin diğer yazılımlardan farklı olduğunu, animasyon teknolojisinden de yararlandıklarını, bunun bir ‘digital craft’ projesi olduğunu ve sayesinde bir sürü parçayı biraraya getirip tasarım oluşturabileceğinizi ekliyor.

Huang’a göre 3 boyutlu baskı ile moda endüstrisinin buluşmasının önemi;

  • bunların akıllı elbiseler olması
  • deneyim ve değer yaşatması
  • yalnızca bir tane ve mükemmel bedene oturma özelliğine sahip olması

Oturumdan madde madde, herkesin kendine ilham veren kısmı alması için notlar:

  • 3B baskı dijital tasarımı fiziksel objelere dönüştürmeye yarıyor.
  • 3B baskı teknolojisi 20-30 yıldır var olan bir teknoloji ama ulaşmak kolaylaştığı için şimdi populer oldu.
  • Günümüzde uçak yapımı, sağlık sektöründe kullanılan cihazlardan moda endüstrisine kadar çok fazla alanda kullanılıyor.
  • Yalnızca Lady Gaga için değil, herkesin erişebileceği bir teknoloji.
  • Gelecekte kendinizi scan edip, giymek istediğinizi tasarlayıp evde basabileceksiniz. Gelecek aslında çok yakın, bunu gerçekleştirebilecek bileşenler şu an bile mevcut ama yapımı şu anki şartlarda zor olur.
  • Modellerin alınıp seri ve geleneksel üretime geçilmesi ihtimalini risk olarak görmüyorlar, bu risk zaten şu anda da tasarımın her alanında var.
  • 3B baskı teknolojisi ile üretilen ürünler daha çevreye duyarlı ürünler.
  • Oturumun efsane cümlesi ise: “The future is here, it’s just not very evenly distributed.” oldu.