Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
SpaceX, Falcon 9 ile Başarılı Dikey İnişi Gerçekleştirdi

SpaceX, Falcon 9 ile Başarılı Dikey İnişi Gerçekleştirdi

Elon Musk, Falcon 9 roketiyle yere dikey iniş ve kalkış yaparak uzay teknolojilerinde yeni bir dönemi başlatıyor.

Elon Musk ve SpaceX; uzay teknolojileri, uzay turizmi ve hepsinden öte uzay yolculuklarının maliyetini kökünden değiştiren deneylerini başarıyla tamamladı. Bir seneyi aşkın süredir devam eden Falcon 9‘ın dikey iniş ve kalkış deneyi bugün bugün yapılan test sırasında nihayete erdi. Musk’ın 20 Aralık’ta attığı tweet’le dikey inişin mümkün olabileceğini ve başarılı iniş konusunda %10 daha yüksek şans olduğunu belirtmişti. 

Bu noktadan sonra uzay yolculuklarında yenilenebilir roketler kullanılarak daha düşük maliyetlerle karşılaşılacak. Aynı zamanda SpaceX gibi özel girişimlerin uzay teknolojileri konusunda söz sahibi olabileceği ve NASA, ESA gibi aktörler arasında yer alabileceğinin de bir nevi ispatı değerinde Falcon 9’ın dikey kalkış ve iniş yapabilmesi. Mars’a yolculuk, bugünden sonra hepimiz için daha az hayal.

Geçtiğimiz ay Pazar Gazetesi’nde de bahsettiğimiz, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un girişimlerinden Blue Origin de roketiyle dikey iniş yapmıştı. Ancak Blue Origin’in yaptığı iniş, Musk’ın da belirttiği gibi Dünya’nın yörüngesinin altında yapılan bir deneydi. Ve uzay ve yörünge arasında büyük bir ayrım olduğu için Elon Musk ve SpaceX, uzay derecesinde yükselip dikey iniş yapan ilk girişim oldu. Musk aynı zamanda yörüngealtı roketlerin tarihine de ışık tutarak; ilk dikey iniş yapan roket ise X-15, ticari amaçla geliştirilen ilk roket ise SpaceShipOne ile Burt Rutan olduğunu dikkat çekiyor.

Görsel; SpaceX