Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sosyal Medyada Güzelin Çirkin Hali Makbul [Kristal Elma 2015]

Sosyal Medyada Güzelin Çirkin Hali Makbul [Kristal Elma 2015]

2015 Kristal Elma’nın konusu “Şöhret” olunca, “güzeli” kapıp getirmişler! Didem Soydan, en yalın haliyle karşımızdaydı.

Sosyal medyanın en eğlenceli yanlarından biri de hiçbir zaman yanına yaklaşamayacağımızı düşündüğümüz ünlülerin en özel anlarını yakından görebilmek. Artık magazin programlarına çok da gerek kalmadığını düşünüyorum. Şöhret sahibi ünlüler, kimsenin bilmediği en özel sırlarını istedikleri an bizimle paylaşabiliyorlar sosyal medya aracılığıyla.

2015 Kristal Elma’da Future salonundaki son konuşmacı Didem Soydan önce nasıl şöhret olduğunu, sonra da bunla nasıl başa çıktığını anlattı. Diesel mağazasında çalışırken, aynı filmlerdeki gibi Ümit Ünal tarafından keşfedilmiş. Nasıl mı? Soydan şöyle anlatıyor: “Ümit Ünal geldi mağazaya ve gitti. Sonra kocaman bir ekiple geldi.” Şöhret, gerçekten bir sihir gibi insanın başına bir anda geliyor anlaşılan.

Didem Soydan’ın tanıdığımız diğer tüm mankenlerden farklı yüz hatlarına sahip olduğunu biliyoruz. Daha maskülen, daha değişken… Bunu kendi de kabul ediyor. “Podyumdaki, benden farklı biri o” diyor. Makyajla şekilden şekile girdiğini ve hatta tanınamaz hale geldiğini söylüyor ve bu değişkenliğe sahip ender modellerden biri olduğunu da ekliyor. Sosyal medyadaki başarısında ise gerçeğe en yakın halini sergilemesi önemli bir etken. Bu noktada ise devreye ticari zeka giriyor. Normalde modellerden beklentilerimiz arasında maalesef zeka pek bulunmuyor ama Didem Soydan gibi markalara danışmanlık veren bir isim olmak için ticari zeka önemli. O da, bu yolu sosyal medyayla keşfetmiş. Youtube’da açtığı kanalıyla milyonlarca kişiye ulaşıyor. Didem Soydan’ın kendi kelimeleriyle acımasızca ifade etmek gerekirse: “ Sosyal medya aşırı sevgiden oluşmuyor. Sizi yukarıya tırmanan bir maymun gibi görüyorlar ve ne zaman aşağıya düşeceğinizi bekliyorlar.”

Didem Soydan’ın tüm sosyal medya hesaplarını ise özel bir ekip yönetiyormuş. Kendi çektiği fotoğrafları bu ekibe yollayıp hangi cümleyle yazmaları gerektiğini söylüyormuş zaman zaman. Anlayacağınız, o bu işe “iş” gözüyle bakıyor. Youtube videolarında düşük bütçeli çekimlerin işe yaradığını, büyük prodüksiyonların çok izlenmediğini söylüyor. “Mutfakta salata yaptık, izlenme rekoru krıdık” diyor.

Ne tuhaf! Biz, sıradan insanlar, kendimizi sosyal medyada ünlü yapmaya çalışırken en güzel pozlarımızı, en iyi hallerimizi paylaşıyoruz. Ünlüler için ise bu tam tersi. Güzel olanlar en çirkin halleriyle ve en yalın halleriyle seviliyor. Bunun sebebi ise; onları ancak o zaman “insan” olarak görüyoruz. Sosyal medya, bize ait olmayan bir dünyanın kapılarını aralıyor.

Görsel; Bigumigu