Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sesiyle İz Bırakanlar [Kristal Elma 2015]

Sesiyle İz Bırakanlar [Kristal Elma 2015]

Seslendirme sanatçıları; reklamların görünmeyen kahramanları, sesleriyle bizi markaların peşine düşürenler yani gizli şöhretler...

Kristal Elma 2015’in üçüncü gününde Sesiyle İz Bırakanlar paneli gerçekleştirildi. Seslendirme sanatçıları Cahit Şaher, Merih Ermakastar, Özden Ayyıldız ve Altuğ Yücel’in katılımı ile gerçekleşen panelde sanatçılar sektördeki tecrübelerini, yaşadıklarını ve bu sektörde çalışmak isteyen katılımcılar ile kişisel önerilerini paylaştılar.

1996 yılından beri seslendirme yaptığını söyleyen Merih Ermakastar, ilk olarak belgesel kanallarında seslendirme yaparak başladığını, sonrasında ise daha çok reklam seslendirmeleri yaptığını belirtti. Ermakastar: “Bir insanın ses tonunun güzel olması o kişinin çok güzel reklam seslendireceği anlamına gelmiyor. Bu işte müzik kulağı da çok önemli” dedi.

Panelin moderatörlüğünü de üstlenen Altuğ Yücel, reklam seslendirebilmek için öncelikle bir yerlerde tecrübe edinmek gerektiğini söyledi. Yücel: “Reklam için çok karakteristik bir sesin olması da iyi değil. Çünkü bazı kuşaklar aynı dönemlerde reklamlarda arka arkaya aynı sesi duyuyorlar ve bu da çok iyi bir şey değil” açıklamasında bulundu.

Reklam seslendirmelerinde tek hece ile insanları yakalamak gerektiğini ifade eden Cahit Şaher: “Reklam 35-40 saniye ama sonunda tek bir hece ile vurmak gerekiyor. Reklam bambaşka bir şey. Bir de metin yazarlığının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bize iyi bir metin geldiğinde çok mutlu oluruz. Metin size geldiğinde sizi bir yere götürür. Benim için bu şekilde oluyor. Metni okuduktan sonra yapay bir şekilde değil dürüstçe ses rengi ve ben, bir yere giderim. Bu durum da reklama otomatik olarak yansır. Eğer samimi değilseniz izleyici anında farkeder ve reddeder.” dedi.

Bu işe profesyonel olarak 1970 yılında başladığını belirten Şaher: “Eskiden gece 3-4’te dublaj yapardık. Dublaja giderken kıyafetlerimize özen gösterirdik ve patronlar da izlemeye gelirlerdi. Artık gelmiyorlar ama bence gelmeliler çünkü gelmeleri bizim için bir motivasyon ve moral kaynağı oluyor. Daima morallerin yüksek tutulması gerekir” açıklamasında bulundu.

https://www.youtube.com/watch?v=SHBBbqFiW3Y
“Ses renginden çok sesinizi nasıl kullandığınız önemli, çünkü bu iş sonuçta bir yorum meselesi.” diyen Özden Ayyıldız: “Ben reklamda marka ile özdeşleşmek gerektiğine inanıyorum. Satış yapmaktan ziyade sesinizin orada son bir rötuş, bir imza gibi iz bırakması gerekiyor. O yüzden ben sadece metni değil markayı da çok önemsiyorum. Çünkü markayı temsilen sesimi oraya koyuyorum” dedi.

Görsel; Bigumigu