Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Selfie ile Ödeme Yapacağımız Günler Ne Kadar Yakın?

Selfie ile Ödeme Yapacağımız Günler Ne Kadar Yakın?

Çin'in perakende devi Alibaba, sadece 'selfie'nizle ödeme onayını verebileceğiniz yüz tanıma teknolojisi destekli sistemini tanıttı.

16-20 Mart arasında düzenlenen CeBIT ‘te “nasıl yani” dedirten kaç konuşma oldu, bilemiyoruz; fakat Jack Ma’nınki onlardan biri olabilir. 

Çinli perakende devi Alibaba‘nın kurucusu konferansta yüz tanıma teknolojisinden faydalanarak planladığı yeni ödeme sistemine değinmiş. Akıllı telefonunuzla kullanabileceğiniz bu sistem, çevrim içi alışverişlerin şifre temelli güvenlik onayını ‘selfie’yle değiştirme iddiasında.

Ma, sistemle ilgili hızlıca bir gösterim yaptığı konuşmasında fazla detay vermemiş, konuyla ilgili soru almamış ve röportaj taleplerini de geri çevirmiş.

Öğrenilenler arasında ise sistemin Ant Financial tarafından geliştirildiği ve test edildiğiyle hizmetin 2017’de kamuya açılmasının planlandığı yer alıyor. Hizmetin bağlı olduğu sistem de Çin’de çok yaygın kullanılan PayPal benzeri Alipay.

Gösterimden arda kalanlara göreyse sistemin işleyişi şöyle; kişi AliPay üzerinden “satın al” komutundan sonra sistemde bulunan profil fotoğrafı eşliğinde hoşgeldin ayarında bir mesajla karşılıyor. Mesajdaki onay butonuna tıkladıktan sonra da kişiden profil fotoğrafının şablonuna uyacak şekilde ‘selfie’ çekmesi isteniyor. 

Hemen “geleceğin ödeme sistemi” olarak nitelenen sistemin ne kadar güvenilir olabileceğine kuşkuyla yaklaşılabilir; fakat 2017’ye kadar kaç defa gündem olacağı bilinmezken ve daha hakkında önemli detaylar bile açıklanmamışken belki de şimdilik fikrin biraz çılgın durduğunu kabul etmemiz yeterli. 

Not: Alipay üzerinden ödeme sistemini kabul eden firmalar arasında H&M, Gilt ve Airbnb bulunuyor. Alipay’in ilk ortaklık yaptığı ABD’li ödeme sistemi ise Stripe olmuş.

Görsel The Objective Twitter hesabından alınmıştır.