Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Şehrin Kahramanları: Ayaklı Cankurtaranlar

Şehrin Kahramanları: Ayaklı Cankurtaranlar

Hayatta Kal Derneği’nin hazırladığı mobil uygulamayla acil ilk yardım gerektiren kalp durması gibi durumlarda çevrenizdeki gönüllü “Ayaklı Cankurtaranlar”a ulaşabiliyorsunuz.

Her yıl ani kalp durması sebebiyle 100 binden fazla kişi hayatını kaybediyor. Bunun temel nedeni ise, hastanın yanında bulunan kişilerin ilk yardım bilgisinin olmaması ve kalp masajı yapmak, 112’yi aramak gibi hızlı harekete geçmenin kritik olduğu konularda tereddüt etmeleri.

Hayatta Kal Derneği, yolda sokakta yaşanan ani kalp durması gibi durumlarda ambulans öncesi temel yaşam desteğinin önemine dikkat çeken bir sosyal sorumluluk projesi hazırladı: “Ayaklı Cankurtaran”.

Mobil Sağlık Projesi, kalp krizi gibi önemli ve ani yaşanan sağlık durumlarında eksikliği görülen ilk yardım bilgileriyle ilgili toplumsal farkındalık ve bilinç oluşturmayı, ilk yardım sertifikasına sahip kişilerin sayısını artırmayı hedefliyor ve bu kişilerin acil durumlarda ambulans bekleyen hastalara müdahalesini amaçlıyor.

Proje kapsamında oluşturulmuş, akıllı telefonlara ücretsiz indirilen mobil uygulama acil durumlarda konum bilgilerini kullanarak olay yerine en yakın gönüllü “Ayaklı Cankurtaranlar”ı hayat kurtarmak için göreve çağırıyor ve ambulans gelene kadar hayati önem taşıyan ilk yardım desteğinin hastaya yapılmasını sağlıyor. Uygulamanın yapısı çok duru ve basit tasarlanmış: Acil bir durumda uygulamaya girip, Ayaklı Cankurtaran ikonuna tıklıyorsunuz. Uygulama önce otomatik olarak 112’yi arıyor. Siz ambulans için görüşmenizi yaptığınız sırada, o en yakınınızda bulunan gönüllü ilk yardımcıları ve otomatik kalp şok cihazlarını tarıyor ve onlara acil yardım çağrısı ve konum bilgisi gönderiyor.

Projeyle ilgili detaylı bilgiyi şuradan ya da şu sayfadan edinebilirsiniz.

Görsel; Youtube, Facebook