Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Rüzgar ve Güneş Enerjisiyle Elektrik Üreten Kumaş

Rüzgar ve Güneş Enerjisiyle Elektrik Üreten Kumaş

Georgia Teknoloji Enstitüsü, doğal enerji kaynaklarıyla güç üreten ve gökkuşağı renklerini taşıyan dayanıklı bir kumaş üretti.

IBM Watson ve Marchesa moda evinin ortak çalışması algısal elbise gibi örneklerini gördüğümüz akıllı elbiseler gelecekte moda endüstrisine yön verecek. Bu noktada sorulması gereken soru ise şu: Bu giysiler, elektronik cihazları çalıştırmak için gerekli gücü nasıl üretecek?

Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden (Georgia Tech) mühendisler akıllı giysilerin cihazları çalıştıracak ya da şarj edecek enerjinin hareketle ve güneşle üretilebileceğini keşfetti ve bunu sağlayan bir kumaş geliştirdi.

Gökkuşağının renklerindeki inovatif kumaş temelde sürtünmeyle elektriklenen ve enerjiyi depolayan nano jeneratörlerle elektrik üretiyor. Kumaşa rüzgar değdiğinde ortaya çıkan sürtünme kuvveti statik elektrik üretimini sağlıyor.

Buna ek olarak, nano jeneratörlerle bağlanan güneş hücreleri yardımıyla da enerji üretebiliyor. Çevre dostu, dayanıklı ve su geçirmez kumaşın maliyeti de yaygın olarak kullanılan polimer malzemeden yapıldığı için oldukça düşük.

Akıllı telefonlara ve GPS sistemleri için enerji üretebilen ve şu an prototip aşamasında olan kumaş aynı zamanda esnek, nefes alabilen bir yapıda ve pek çok farklı giysiye uyarlanabilir durumda.

Görsel: Georgia Tech