Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Rıza Göstermenin Ne Demek Olduğunu Anlatan Kampanya

Rıza Göstermenin Ne Demek Olduğunu Anlatan Kampanya

Son yıllarda giderek artan cinsel taciz vakalarının önüne geçmek isteyen “Know No” cinsel aktiviteye rıza göstermenin ne anlama geldiğini irdeliyor.

Bir kadın ya da erkek uyuyorsa ya da bilinci kapalıysa ve onayladığına dair herhangi bir şey söylemezse, cinsel aktivite için rızası yok anlamına geliyor. Yani, bir kişinin ağzından “evet” kelimesi çıkmadığı takdirde yapılan bütün fiziksel eylemler cinsel istismar sınıfına giriyor.

Amerika’da özellikle üniversite kampüslerinde salgın gibi yayılan cinsel taciz olaylarının önüne geçmek için hazırlanan “Know No” (Hayırı Bil) kampanyasında Marc USA imzası bulunuyor. Chicago sokaklarındaki birkaç dansçının yer aldığı 80 saniyelik reklam filminde, dansçılar sokaklardaki yataklarda uyuyormuş gibi uzanıyor. Yatağın ön tarafına yerleştirilen pankartlarda ise “Eğer hayır diyemiyorsam, evet de diyemem” yazıyor.

Marc USA’den Snake Roth ve Stephanie Franke isimli 2 kadının yarattığı kampanya, bilinci kapalı bir Standford Üniversitesi öğrencisine tecavüz suçundan hüküm giyen Brock Turner’ın 6 ay gibi kısa süreli bir ceza alıp tahliye olması sonucu ortaya çıkmış. Roth ve Franke, ailelerinin ve arkadaşlarının bu olay karşısında verdikleri tepkilerden fazlasıyla etkilenmiş ve gelecekte böyle vakalar yaşanmasını önlemek için harekete geçmiş.

Proje ile amaçlanan, aileler ve arkadaşlar arasında rıza göstermenin ne anlama geldiği konusunda konuşma başlatıp, cinsel taciz ve tecavüz vakalarını önüne geçebilmek. Rıza göstermek konusunda özellikle kadınlar için çok fazla gri alan olduğuna dikkat çeken kampanya ve Know No internet sitesi, insanların yalnızca ağızdan çıkan “evet” kelimesinin onay vermek anlamına geldiğini, “hayır” demenin ya da sessiz kalmanın kabul etmek anlamına gelmediğini öğrenmeleri gerektiğini hatırlatıyor.

Künye:

Ajans: MARC USA, Chicago
Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Stephanie Franke
Sanat Yönetmeni: Carly Neville
Metin Yazarı: Tommy Crossen
Editör: Hannah Whelchel Stevens
Prodüksiyon Şirketi: Cinema Libertad
Yönetmen: Robert Stockwell
Dansçılar: Jennifer Florentino, Dominque Atwood, Rebekah Kuczma, William Roberson

Görsel: YouTube