Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Reklamlarda Görmekten Bıktığınız Tüm Klişe Görüntüler

Reklamlarda Görmekten Bıktığınız Tüm Klişe Görüntüler

Stok imaj ve görüntü şirketi Dissolve sektörün klişelerini espri konusu yaparken kendisiyle de dalga geçiyor.

Bu yazıyı okuyanların arasında, reklam klişeleri üzerine en az bir kez geyik çevirmemiş kimse yoktur. “Ya hep marka tarafı istiyor bunları, yoksa biliyorsun yani, hiç işim olmaz öyle klişe şeylerle. Ama ben de ev geçindiren bir insanım; evde iki tane kedi her akşam gözlerimin içine bakıyor mama diye. Bir ay çalışmasam, aha ikisi de sokak kedisi artık…” gibi alt metinlerle de harlanır bu geyikler.

Reklam klişeleri gibi, markalar için hazırlanan her türlü filmde kullanılan ve yine herkesin aşina olduğu görüntüler de pazarlama iletişiminin kanayan yarası. Kataloglarda, tanıtım filmlerinde, imaj kampanyalarında, sunumlarda hep aynı yüzleri ve sahneleri görüyoruz. Ve doğal olarak dalga geçiyoruz… Yine dalga geçiliyor ama bu kez bizzat o görüntülerin kaynağı olan bir firma tarafından.

Stok görüntü sitesi Dissolve, Kendra Eash’in “This is a generic brand video” başlıklı yazısından hareketle elindeki klişe görüntü bolluğunun verdiği rahatlıkla böyle bir film hazırlamış. Bir nevi yıldızlar geçidi yani. Hızlı tren, gözlüklü ve seksi genç bilim kadını, dönen dünya, kafalarının üzerinde bidonlarla su taşıyan Afrikalı kadınlar, pirinç tarlaları, gece hızlı çekimde akan trafik, delicesine dönen akrep ve yelkovan, ellerinde içki kadehleriyle kaygısızca gülüşen kadınlı erkekli gruplar… Hepsi! Hayatımıza işlemiş case study müziğiyle birlikte sunulmuş tabii ki.

Video bir haftadan kısa bir sürede 240 bin kez izlendi ve birçok reklam blogunda gündeme oturdu. “Yılın en iyi reklamı” diye coşanlar da olmuş, burun kıvıranlar da; parkta spor yapan sarışın ablaların, mağrur itfaiyecilerin filan filmde neden yer bulmadığını sorgulayanlar da… Bana göre son dönem reklamcılığının bir özeti niteliğinde olmuş. Anahtar kelimeler: Cool olmak, kendiyle dalga geçebilmek, içerik pazarlaması, mizah, samimiyet, zayıf taraflarının farkında olmak, hedef kitleyle aynı ses tonunu yakalamak, trollemek…

Söz konusu film bu işte: