Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Perakende Pazarlamasında “Tek Tık”ın Önemi [Kristal Elma 2015]

Perakende Pazarlamasında “Tek Tık”ın Önemi [Kristal Elma 2015]

Simon Hathaway, "müşteriniz neredeyse, satış noktanız orasıdır" diyor.

Cheil perakende deneyimi başkanı ve global direktörü Simon Hathaway konuşmasına “bugün size ATL, BTL gibi terimlerden bahsetmeyeceğim” diyerek başlıyor ve akıllı telefonunu gösterip “bu benim kişisel perakende mağaza merkezim” diyor; bu telefonlarla bugün istediğimiz ürüne istediğimiz anda ulaşıp satın alma lüksümüzü #WTFPOSM diyerek pek güzel özetlediğini ve konuşmasına niye bu ismi verdiğini anlamış bulunuyoruz. Perakende sektöründeki firmaların en büyük yatırımlarını akıllı telefonlar yoluyla iletişime yapmalarını tavsiye ediyor, çünkü hem akıllı telefon kullanım alışkanlıkları hakkında yaptıkları istatistikler bunun iyi bir iletişim yolu olduğunu gösteriyor hem de bu telefonlar sayesinde müşteri nerede ise siz de oradasınız diyor. Günümüzde ve gelecek dünyada da sürecek olan bu durumu onun cümlesiyle duymak isterseniz “POSM is wherever your customer is” diyerek perakende sektörü hakkında Cheil’in bakış açısını belirtiyor.

Peki Cheil’in bu bakış açısıyla yaptığı güzel işler nelermiş diye aklınızdan geçiriyorsanız okumaya devam edebilirsiniz,

Kore’deki insanların toplu taşıma araçlarında uyuma alışkanlığından yola çıkarak durağa gelince birbirlerini uyandırmalarını sağlayan uyku göz bantları ve sonrasında ise kahve ile günlerine başlatan kuponları ile yaptıkları pazarlama kampanyası hem sunduğu fayda hem de kurduğu iletişim açısından güzel bir örnekti, bu kampanya sonrasında %18’lik satış artış yakalıyorlar:


https://www.youtube.com/watch?v=dhPbCKF3_rs

Yeni dünyada müşteriyi ürüne götüren yolu da ortadan kaldırıp anında müşteriye ulaşan uygulamaların gerekliliğini vurguluyor, “Böylece pazarlama her tür iletişimin konusu olabilir” diyor. Örnek olarak Instagram’da reklam kampanyaları ve Snapchat’teki kaybolan kupon uygulamalarından bahsediyor. Kendilerinin müşteriyi ürüne değil, ürünü müşteriye götürdüğü yaratıcı uygulamalar ise şöyle:

Görsel; Bigumigu