Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Parkın Ortasında Bir Minyatür Kütüphane

Parkın Ortasında Bir Minyatür Kütüphane

Toronto’da Newmarket’ta bir parka yerleştirilen küp formundaki yapının kanatları açıldığında minyatür bir kütüphaneye dönüşüyor.

Kanadalı tasarım stüdyosu Atelier Kastelic Buffey imzalı kübik formlu “The Story Pod”, açıldığında minik, ahşap raf ve oturma alanlarına sahip, halka açık bir kütüphaneye dönüşüyor.

Story Pod, halkı okumaya teşvik etmek amacıyla, parklardaki boş alanlara yerleştirilip, park sakinlerinin faydalanabileceği bir alan olarak düşünülmüş. Kütüphaneden kitap almak için herhangi bir üyelik gerekmiyor. Kitapları dilediğinizce alıp götürebiliyorsunuz. Kullanıcılardan beklenen, aldıkları kitapları geri bırakırken, kendi kütüphanelerinden de zaman zaman kitap bağışlamaları. Şu anda kütüphanedeki kitapların çoğunun yeni bağışlardan toplananlar olduğu düşünülürse, oturtulmak istenen sistemin işlediğini söyleyebiliriz.

Proje ilk olarak 2009’da Wisconsin’da başlayan ve bugün dünya çapında 25.000 kitap değişim noktasına/mini kütüphanelere ulaşan “Little Free Library” (Küçük Bedava Kütüphane) ağını model alıyor.

Taşınabilir kütüphane, solar panellerden yapılmış bir çatıya ve okumayı kolaylaştırma amacıyla bir de LED aydınlatma sistemine sahip. Kitapların korunması içinse gün sonunda yana açılan kanatları kapanıyor ve tekrar bir kübe dönüşüyor.

Taşınabilir kütüphane şu anda Toronto yakınlarındaki Newmarket’ta bulunuyor.

Görsel; akb