Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Paranın Geleceği: Coin

Paranın Geleceği: Coin

Coin uygulaması, tüm kredi kartlarını tek kartta basitçe toplayabiliyor.

Bugün sizinle paranın geleceği ile ilgili çok takdir ettiğim vizyona ve ürüne sahip olan coin’den bahsedeceğim. Coin uzunca bir süre gizli modda kaldı. Bu hafta da vizyonlarını açıkladılar.

Önce videoyu izleyelim.

Coin, aslında, tüm kredi kartlarınızı biraraya getiren universal (genel) bir kredi kartı. Kredi kartınızın resmini çekerek ve güvenlik kodlarını girerek coin’inize yüklüyorsunuz. Bundan sonra yanınızda onlarca kart taşımadan tek ve havalı bir kartla tüm kartlarınızı yönetebiliyorsunuz.

2007’nin inovasyonu olan mint.com‘da tüm bankacılık hesaplarını tek bir yerden yönetebiliyordunuz, 2014’ün inovasyonu ise tüm bankacılık kartlarını tek bir kartla yönetebileceksiniz. Kartı aynı zamanda havalı bir aksesuar olarak konumlandırmayı başarabilirlerse sonraki milyar dolarlık iş olacağına eminim.

Gelelim bizim için ne mesaj var. Coin’i geliştirirken ekip aslında donanımların birbiriyle konuşabileceği bir altyapı da geliştirmiş. Yazılımcılara diyor ki, siz de alıp bunu kullanıp inovasyon yapabilirsiniz. Süreç bilgisinin değeri, github (yazılımcılar anlayacaktır, diğerleri de bence araştırmalı) kültürü birçok işte önem kazanacak.

Diğer yandan, inovasyonun boyutu hızla değişiyor. Eskiden web2.0 ile sonradan sosyal teknolojilerle vb. doğan inovasyon şimdi donanımlarla karşımıza çıkıyor.

Türkiye’de henüz yok (bildiğim kadarıyla) ama dünyada Techcrunch’a çıkmayan ama çok milyonluk işler bankacılık api’lerini kullanarak doğuyor. Türkiye’de bankalar için bankacılık api’si ile yakın çevresinde bir ekosistem oluşturup fark yaratabileceği bir fırsat var. Facebook’un 2005’te yaptığı platform stratejisini tekrarlama sırası bankalarda.