Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Pantone’dan 271 Yıl Önce Yaratılan 800 Sayfalık Renk Rehberi

Pantone’dan 271 Yıl Önce Yaratılan 800 Sayfalık Renk Rehberi

A. Boogert'in, 1692'de yarattığı el yapımı renk rehberi, Pantone öncesindeki en etkileyici standart renk tanımlama girişimlerinden biri olarak nitelendiriliyor.

Pantone, 1963’te çağdaş renk tanımlama sistemini yaratmadan önce dünyanın renkleri tanımlamak için kullandığı standart bir sistem bulunmuyordu. Fakat böyle bir sistem yaratmak için çeşitli girişimler vardı. Bunlardan en etkileyici olanı ise A. Boogert adlı sanatçıdan geldi. Boogert, 1692’de renk karışımlarını tanımlayan inanılmaz bir çalışma yaptı. El yazısıyla – ve elle boyayarak- Hollandaca olarak hazırlanan bu renk rehberi, “Traité des couleurs servant à la peinture à l’eau“ adını taşıyor.

800 sayfalık el yapımı renk rehberi; renk örneklerini, açıklamaları ve hatta çeşitli renk derecelerinin çeşitli oranlarda suyla seyreltilerek nasıl değiştirilebileceğine dair tarifler içeriyor. Hiçbir kopyası bulunmayan kitap, Orta Çağ kitap tarihçisi, Erik Kwakkel’in incelemeleri dolayısıyla gündeme geldi ve Fransa’da Bibliothèque Méjanes adlı kütüphanede tutuluyor.

Görsel: Erik Kwakkel