Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Pantone 2016 Yılının Renkleri Olarak Rose Quartz ve Serenity’yi Seçti

Pantone 2016 Yılının Renkleri Olarak Rose Quartz ve Serenity’yi Seçti

Her yılın temasına ve ruhuna göre yılın rengini seçen Pantone bu yıl iki renk seçerek cinsiyet eşitliğine vurgu yaptı.

Her yıl biterken, geride kalan yılın panoraması ve gelecek yılın tahminleri arasında Pantone, trendleri izleyerek yılın ruhunu yansıtan bir renk seçiyor. Ve bu renk yılın rengi olup yarattığı duyguları besleyen bir açıklamayla deklare ediliyor. Bu yıl cinsiyet eşitliği, denge, sakinlik, iyi olmak, uyumlu olmak gibi insan ruhunu ve ikiliğini yansıtması adına Rose Quartz ve Serenity renkleri 2016’nın renkleri olarak seçildi.

Esasında renklerin günlük kullanım diline bakıldığında da cinsiyet eşitliğine dair atılan adımın altında kız pembesi ve oğlan mavisi gibi kaba yakıştırmalar yapabiliriz. Çünkü mavi ve pembe renkler doğaları gereği “kız rengi”, “erkek rengi” gibi bir ayrışmaya itilmiş renkler. Öte yandan da Pantone’un seçimleri ve yılın rengi açıklamaları hem modayı hem de kullanıcı algısını ciddi oranda etkiliyor. Bu noktada da mavi ve pembenin yan yana durması iki tarafın da arasındaki keskin ayrımların ve karşılıklı ötekileşmenin de önüne geçecektir.

Bu yılın rengindeki bir diğer önemli gelişme ise Pantone’un ilk kez iki tane yılın rengi seçmiş olması. Geçtiğimiz yıl Marsala seçen Pantone için yılın rengi olgusu tek ve mutlak bir seçimdi. Durum böyle olunca ister istemez Pantone, iki renk seçebiliyorsa neden daha fazlası da olmasın ki? sorusu insanın aklını kurcalıyor.

Görsel; Pantone