Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Oyuncağa Dönüşen Ambalajlar

Oyuncağa Dönüşen Ambalajlar

Akıllı ambalajlarla atıklar eğitici oyuncaklara dönüşüyor.

Projeye, okul öncesi eğitime imkanı olmayan çocuklar ilham olmuş. Kenya, Malawi gibi ülkelerde, düşük gelir grubuna dahil ailelerin çocukları, bu eğitici oyuncaklara dönüşen ambalajlarla saymayı, okumayı öğrenebilecek ve okul çağına geldiğinde hayata 17 adım geriden başlamamış olacak.

Oyuncaklar, IDEO.org’un, düşük gelir grubuna ait bölgelerdeki çocukların eğitimine yardımda bulunmak için tasarım ve projeleri değerlendirdiği “Amplify Challenges” kapsamında tasarlanmış.

“Bottle Stack” isimli tasarım, birbiriyle iç içe geçebilen kısa içecek kutularından oluşuyor. Üzerlerinde yer alan kelime ve harflerle çocuklar heceleme, sayı sayma gibi temel eğitime adım atmış olabilecekler.

Bir diğer tasarım, şişenin gövde, şişe kapaklarının tekerleğe dönüştüğü, oyuncak kamyon. Bir yüzü beyaz bırakılacak kamyonun, bir cins boyama defteri olarak çocukların yaratıcılıklarına katkıda bulunması bekleniyor.

Bir diğer ambalaj tasarımı ise fıstık ezmesi paketi. Ambalaj üzerinde farklı resimler yer alıyor ve çocuklardan bu resimlere bakarak bir hikaye yaratmaları isteniyor.

Eğitim gereçlerini geçtim, basit bir oyuncakçının bile bulunamadığı coğrafyalarda, ambalaj atıklarını eğitici oyuncaklara dönüştürme fikri dahice. Bu proje “Amplify Challanges” finalistiği getirmiş ve projenin hayata geçmesi için gerekli 50.000-100.000 dolara çok yakın.

Ancak burada en büyük zorluk, projeye dahil olacak firmaların ambalajlarını pazarlama gereci olarak kullanmaktan vazgeçmelerini sağlamak. Projenin mimarları bu sorunu kabul ediyor ve kendileriyle sadece markasını pazarında oturtmuş, marka bilinirliği yüksek markalarla çalışabileceklerinin farkındalar.

Ancak markaların projeye sosyal sorumluluk olarak bakarak, ambalaj üzerinde kendi görsel ve ıvır zıvırlarından feragat edip çocukların eğitimine katkıda bulunacak bir adım atması daha çok dikkat çekmesini sağlayabilir. Malawi’de iki yiyecek şirketi projeye yeşil ışık yakmış bile.

Görsel; fastcoexist