Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Otizmli Çocuklar için Ücretsiz Eğitim Uygulaması Otsimo Destek Bekliyor

Otizmli Çocuklar için Ücretsiz Eğitim Uygulaması Otsimo Destek Bekliyor

Otizmli çocukların tablet bilgisayarlar aracılığıyla evde kaliteli bir eğitim almasını amaçlayan Otsimo, Arkovanı’nda destek bekliyor.

Toplam dünya nüfusunun %1,5’ini etkileyen otizmin nedeni hala tam olarak bilinmiyor ve bu nedenle de net bir ilaç tedavisi veya tıbbi çözümü bulunmuyor. Erken ve yoğun eğitim, otizmin bugün için kabul edilen en önemli tedavi aracı olarak nitelendiriyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de otizmli çocuklar yeterli eğitim alma imkanını yakalayamıyor. İşte Otsimo, bu önemli sorunu mobil uygulamalar aracılığıyla çözmek üzere hayata geçirilmiş bir platform ve şu anda Arıkovanı’nda Türkiye’nin desteğini bekliyor.

Otsimo platformu şu anda otizmli çocuklara “Otsimo Çocuk” uygulaması ile ücretsiz eğitsel oyunlar sunarken, “Otsimo Aile” uygulaması ile aileye veri analizine dayalı kontrol imkanı sunuyor. Uygulamalardaki oyunlar, alanında uzman profesörlerle birlikte geliştirilmiş. Ancak şu anda uygulamaların yalnızca iOS versiyonları mevcut ve geliştiricilerin Otsimo’yu herkese ulaştırmak için Android versiyonunu da geliştirmesi gerekiyor. Ayrıca Otsimo ekibi daha fazla eğitim materyali üretmek istiyor. İşte bu noktada da platform desteğe ihtiyaç duyuyor.

Otsimo’nun paylaştığı istatistikler yaşanan sıkıntıları da çok iyi ifade ediyor. MEB verilerine göre, Türkiye genelinde devlet okulları ve Otistik Çocuklar Eğitim Merkezlerinde 0-18 yaş grubundaki yaklaşık 352 bin otizmli çocuk içinden yalnızca %5’inin (21 bin 131) eğitim aldığı görülüyor. %95’i ise kaderlerine terk edilmiş durumda. Otsimo, otizmli çocukların dünya genelinde yeterli eğitim alamıyor oluşunu; otizm eğitiminin çok pahalı olması, devlet desteğinin ve otizm okullarının yetersiz kalması ve özel eğitmen ve yetişmiş kişilerin (dil, davranış terapisti vb.) azlığı şeklinde 3 temel nedenle açıklıyor.

Otsimo’nun sağladığı avantajlar ana hatlarıyla şöyle:

  • Otsimo ile eğitim kendi kendine uygulanabiliyor. Çocuklar öğretmene veya başlarında birilerinin durmasına gerek kalmadan eğitsel oyunları kendileri oynayıp öğrenebiliyor. Bu aynı zamanda eğitim maliyetinin de düşmesi anlamına geliyor.

Otsimo’nun eş kurucusu Zafer Elçik, otizmli kardeşinin mobil cihazlarla olan ilişkisine dair gözlemleri sayesinde böyle bir girişimde bulunmaya karar vermiş: Kardeşimin otizmli olmasından dolayı hep evde otizm eğitimiyle ilgili kitaplar okuyor, çözüm arıyordum. Birgün kardeşimin okuyamamasına rağmen, konuşamamasına rağmen akıllı telefonumla oynadığını gördüm. Dahası kardeşim eğitime 5 dakikadan fazla odaklanamazken, akıllı cihazlarla 50-60 dakikalarda ilgilendiğini görünce ona bir tablet almaya karar verdim. Ancak şimdi daha büyük bir sorunumuz vardı. Otizmli çocuklar için geliştirilen eğitim uygulaması yoktu ve diğer çocuklar için olan oyunlar otizmlilere zor geliyordu. ODTÜ’den sınıf arkadaşım Sercan’la beraber otizm eğitimini herkese ulaştırmak ve otizm eğitimini herkes tarafından ulaşılabilir yapmak için Otsimo’yu kurduk.

  • Otismo, otizmli çocukların eğitimindeki en büyük problemlerinden biri olan konsantrasyon eksikliğini oyunlaştırma teknikleriyle çözüyor. Otizmli çocuklar eğitime ortalama 5-15 dakika arasında odaklanabilirken, tablet kullanırken bu süre 45-50 dakikaya kadar çıkabiliyor.
  • Oluşturulan oyunların “Uygulamalı davranış analizi” (ABA: Applied Behavior Analysis) sisteminin tablete taşınmış hali olduğu belirtiliyor. 2 yıl yoğun olarak ABA eğitimi alan çocuklarının, 90%’ının devlet okullarına kabul için önemli gelişmeler kaydettiği kanıtlanmış.

Görsel: otsimo