Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Otizmli Bir Çocuğun Gözünden Alışveriş Merkezi

Otizmli Bir Çocuğun Gözünden Alışveriş Merkezi

İngiltere Ulusal Otizm Derneği'nin 360 derece sanal gerçeklik videosu, otizmli bir çocuğun alışveriş merkezinde neler yaşadığını onun gözlerinden görmemizi sağlıyor.

Yürüyen insanların çıkardıkları ayak sesleri, yükselip alçalan, tekrarlayan diğer seslerin oluşturduğu çınlamalar, zaman zaman boğuk duyulan konuşmalar, titreyen ışıklar, aşırı parlak ya da bulanık görünen renkler ve cisimler… Bunların hepsi otizmle yaşayan insanların her gün karşılaştıkları, sensory overload’u (duyusal entegrasyon problemi) beraberinde getiren ve otizmli olmayanların kolay kolay anlayamayacağı türden bunaltıcı tecrübeler…

The National Autistic Society (Ulusal Otizm Derneği) tarafından hazırlanan “Autism TMI Virtual Reality Experience” isimli eğitici sanal gerçeklik videosu, otizmlilerin günlük hayatlarında neler yaşadığını onların gözünden görebilmemizi, duyabilmemizi sağlıyor. 360 derece izlenebilen video, alışveriş merkezinde annesinin ATM’den para çekmesini bekleyen 10 yaşındaki otizmli çocuk Alex Marshall’ın birkaç dakika içinde olduğu yerde neler hissettiği ve neler gördüğünü anlatarak, otizmle dünyaya gelen insanlarla empati kurabilmemizi sağlıyor.

Derneğin açıklamasına göre otizm: “Bir kişinin, etrafındaki diğer insanlarla iletişimini ve çevresiyle etkileşimini etkileyen gelişimsel bir bozukluk”. Ulusal Otizm Derneği, hazırlanan sanal gerçeklik videosu ile otizmlilerin neler hissettiğini, gördüğünü ve duyduğunu tüm insalara anlatmak istiyor.

YouTube’dan 360 derece seyredilebilen videoya daha fazla gerçeklik unsuru eklemek için, videoyu çeşitli sanal gerçeklik gözlükleri ya da Google Cardboard kullanarak izlemenizi tavsiye ediyoruz. Videonun sanal gerçeklik uygulamasına iOS cihazlar için buradan, Android cihazlar için buradan ulaşabilirsiniz.

Görsel: YouTube