Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Örümcek Adam’ın Hislerini Taklit Eden Kıyafet

Örümcek Adam’ın Hislerini Taklit Eden Kıyafet

Örümcek Adam'ın yeteneklerini taklit eden kıyafetle karanlıkta yürümek ve Doktor Ahtapot'un saldırılarından kaçmak çok daha kolay.

Örümcek Adam’ın en muhteşem yeteneğinin kendisine yönelik tehditleri önceden hissedebilmesi olduğu konusunda herhalde tüm çizgi roman severler olarak hemfikiriz. Kim böyle bir yeteneği olsun istemez ki?

Belki normal insanların hayatındaki tehlikeler, Doktor Ahtapot’un metal kolları veya Electro’nun şokları gibi macera katsayısı yüksek tehditler olmayabilir ama ayağımızı çarptığımız dolap köşesi bir o kadar acı verici ve gözle görülmeyen, kokusu olmayan radyasyon son derece ölümcül olabiliyor.

Illinois üniversitesi’nden Victor Mateevitsi, Brad Haggadone ve Brian Kunzer, brainstorming yaparken yakındaki objeleri hissedecek ultrasonik sensörlere sahip bir kıyafet geliştirirlerse büyük oranda bu özelliği taklit edebileceklerini düşünmüşler.

Düşüncelerini gerçeğe aktardıkları kıyafet, 7 parçadan oluşuyor. Bu 7 noktadan ultrasonik uyarıları yakalayacak mikrofonlara sahip küçük robotik kolların deriye baskı yapması (dürtmesi) sayesinde 360 derecelik bir algı ve uyarı alanı sağlıyor.

Sonuç? Gözleri bağlanan denekler kendilerine yaklaşan kişileri %95 tutarlılıkla ‘hissetmeyi’ başarmış.

Görme engellilerin rahatlıkla yürüyebilmesi, trafikteki bisiklet sürücülerinin etraflarındaki araçların farkında olmaları gibi çok daha gerçekçi kullanım alanlarına sahip kıyafetin prototipi yaklaşık 2.7 kilo, maliyeti ise $500 civarında. Mateevitsi, seri üretime girmesi halinde ağırlık, boyut ve fiyatın düşeceğini umut ediyormuş.

Ekip, elde ettikleri sonuçları önümüzdeki ay Almanya’da yapılacak olan 4th Augmented Human International Conference kapsamında da paylaşacak.