Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
New York’taki Telefon Kulübelerinde Beacon Takibi

New York’taki Telefon Kulübelerinde Beacon Takibi

Geçtiğimiz hafta sonu Manhattan'taki telefon kulübelerinde 500'e yakın beacon bulunmasıyla gelişen olaylar...

Bluetooth üzerinden çalışıp aralıktaki telefonlara anlık bildirim gönderen beacon cihazlarının Manhattan telefon kulübelerinde saptanması belli çevrelerde ufak çaplı merak yarattı.

Multimedya şirketlerinden Titan‘ın yaklaşık 500 reklam “beacon”unu çevredeki telefon kulübelerine yerleştirmesi ilk etapta fark edilmedi. Buzzfeed’in haberiyle birlikte gündem olan yerleştirme yakınlardaki akıllı telefonu kullanıcılarının konum ve veri hareketlerini takip etmesini sağlıyor. Titan yetkilisi yerleştirmenin araştırma amaçlı olduğunu söylerken, işlem herhangi resmi izin alınmadan yapıldığı için belediyenin emri üzerine “beacon”ların hepsinin kaldırılacağı duyuruldu. Söz konusu yerleştirmenin ankesörlü telefonları kablosuz internet alanlarına çevirme planıyla ilgili olmadığı da haberler arasındaydı.

Gizlilik savucularının rahatsız olduğu bu yerleştirme hakkında New York Liberties Union yetkili müdürü Donna Lieverman da şehrin bu tarz girişimlere yöneldikçe veri madenciliği operasyonlarında şeffaflığın olmamasının daha büyük bir endişeye yol açacağını düşünüyor.

Kullanıcılar “beacon”lar tarafından takip edilmediklerini Bluetooth bağlantısını kapatarak garantileyebilir; ancak bununla beraber kablosuz kulaklık veya fitness takibi gibi cihazları devre dışı kalacaktır. Konum bilgilerini kapatsalar da Google Maps gibi uygulamalardan mahrum kalabilirler. Bu durumda hem Bluetooth ve konum merkezli uygulamalarında yararlanmak hem de “beacon”lardan saklanmak isteyenler iBeacon veya benzeri uygulamaları indirmeyerek veya engelleyerek paçayı kurtarabilir.

Alttaki video ise Qualcomm‘un bir parçası olan Gimbal tarafından üretilen “beacon”lar için potansiyel kullanım alanları hakkında belli ipuçları veriyor.

Kaynak

Görsel Flickr’dan alınmıştır.