Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
New Era, New Rules: What Leaders Need to Thrive in the Agility Era [Kristal Elma 2014]

New Era, New Rules: What Leaders Need to Thrive in the Agility Era [Kristal Elma 2014]

Atiklik çağında liderler nasıl davranmalı, neleri düşünmeli?

Jay Haines’in New Era, New Rules: What Leaders Need to Thrive in the Agility Era isimli konuşması Serdar Kuzuluoğlu’nun moderatörlüğünde başladı. Kuzuluoğlu yaratıcılığın gereklilikleri arasında olan çeviklik, hızlı düşünme, reklam iletişimi kurgulama, müşteriyi denetimin parçası haline getirme gibi konulardan bahsettikten sonra mikrofonu Grace Blue‘nin Kuzey Amerika CEO’su Jay Haines’e bıraktı.

Girişimci olmadan önce reklamcılık sektöründe yer alan Haisen üst seviyede bir lider olmak için neler gerektiğini anlatacağını açıkladı. İş anlamında çok yavaş ilerliyoruz. Teknoloji, içerik firmalarıyla sarmalandık ve yavaş tepki veriyoruz. Bu dönemde nasıl liderlik yapmamız gerekir? İnsan doğası belirli statülerden hoşlanır. Dinazor tarafından kovalanmıyor olmak, güvende hissetmek insanların hoşuna gidiyor. Ama şimdi değişmek ve daha farklı bir güvenlik anlayışına girmek gerekli. Daha atik olma zamanı. Tepki vermekte başarısız olmaya devam edilirse güvenlik daha çok tehlikeye girecek.

 Yarı yolda bırakan alışkanlıkları terk etmek lazım. Sektör inanılmaz bir değişimden geçiyor. Son 6-7 senedir döngü yaratıcılık, medya ve platformlar anlamında çok hızlı gelişiyor ve değişiyor. Liderler, bu değişim dönemini kucaklamalı, sahiplenmeli.

 Elde edilecek kazancın düşünüldüğü günler geride kaldı. Müşteriler de bu çağda çok meraklılar ve girişimcilik anlamında daha ilerideler. Artık hız ve ton daha farklı.

“Devamlı konkurlara girmeniz, savaş halinde olmanız gerekecek. Endüstri olarak çalışma biçimimizi değiştirmemiz gerekecek. Hızlı, kararlı, akılcı davranmanız gerekiyor. Dijital çağın yükselmesiyle dijital ajanslar ortaya çıktı ve daha büyük işler almaya başladılar. Sonuçta herkes aynı zeminde, aynı şeyi sunup aynı gelirin peşinde koşuyor. İşin büyüklüğü bu atiklik çağında artık çok önemli olmayacak” diyen Haines, nasıl davranmalı, nasıl iş yapmalı ve ekipleri nasıl yönetmeli sorularının cevaplarını paylaştı.

Jenerikler çoğaldıkça farklı olma şansı artıyor. Herkes farklı bir şey yapması gerektiğini farkında ama kimse yapmıyor. Herkes kontratının nasıl gittiğine vs bakıyor.

Başarılı olmak için hızlı olmak, karar verme noktasında cesur olmak ve işleri çeyreği düşünerek değil ötesini düşünerek planlamak gerekli. Reklamcılık doğru yapıldığında markalara ve insanlara dünyayı değiştirecek bir fırsat sunar.

Peki, iyi bir lider olmak için atiklik çağında nelere ihtiyaç var?

Cesur olun: Zor kararlar vermek zorundasınız. Kalbi zayıf olan kişilere uygun değil bu zor kararları vermek. Bazen moralinizi bozan, sizi yaratıcı kılmayan insanlarla yolu ayırmanız gerekir. Uçurumdan atlayın, beklemeyin.

Girişimci olun: Her zaman en ön sırada olup, iyi insanları bünyenize katmalısınız. Kendinize ve çevrenizdekilere güvenin. Talepkar olun. Yeni dünyada, yeni düzende çok olasılık var. Belli bir zamanın gelmesini beklemeyin. Yeni üyeler kazanın, kendinize rol biçin. Çevrenizdeki kişileri gözden geçirin. Hırslılar mı, doğru bir tutum içinde çalışıyorlar mı, istekliler mi gözlemleyin. Ekip içindeki insanların birbirleriyle uyumu önemlidir, diğer türlü başarılı olmanız çok zor. İnsanlara esinlenebilecekleri, çalışmaktan keyif alabilecekleri ortamlar hazırlayın.

Yaratıcı olun: Kimsenin düşünmediği şeyleri düşünerek büyük başarılar kazanabilirsiniz. Bu sektörü umutsuzluk nedeniyle terk eden insanları bulun ve yeniden yanınıza çekin. İnsanların parçası olmak isteyebilecekleri alanlar yaratın. Kendinize sorular sorun. Sıradan olmayan çözümler bulun. Artık müşteriler gündemimizi belirliyor ancak bunu yeniden bizim yapmamız gerekiyor. Şirketinizin temsil ettiği değerleri kucaklayın. Bizi bu sektöre başlangıçta getiren nedenleri yeniden aklınıza getirin.

Büyük resmi düşünün: Kararlarınızı alırken geleceği düşünün. Nasıl bir şirketin parçası olmak istediğinizi sorgulayın. Taktiksel olarak düşünüyoruz. Yeni roller belirlemeniz gerekir. Kararlarınız kültürünüzü, enerjinizi, ekibinizin hislerini ve ürününüzü tanımlar. Beş sene sonrasını düşündüğünüzde sadece şirketinizi değil en alt kademe çalışanınızı da düşünmelisiniz. Büyük düşünün. Büyük resim aynı zmanada sektörün kendisi demektir. Attığınız her adım sektöre yeni bir tanım katar. Kendinizi merkeze yerleştirin ve sektörün sizi tanımlamasına izin vermeyin, siz sektörü tanımlayın.

Son sözden önce Haines şunları söyledi: “Hiçbir şey yapmamak çok kolay ama her zaman bir şey yapıyor olmak daha iyi. Var olan durumu sürdürmeyin, çok uzun zamandır hiçbir şey yapmıyoruz. Şirketlerinize bakın, değerlendirin, sorular sorun ve en önemlisi eyleme geçmekten korkmayın. Hızlı davranın. Değişim her zaman zordur ama bu büyük zorluklar karşımıza çıkmadığında büyük değişilikleri yapma fırsatınız da olmuyor. Bu sektörün hiç görmediği kadar fazla değişiklik var ve siz değişiklikleri tanımlayabilirsiniz.”

Amerikan futbol koçu şöyle demiş: “Siz yaptıklarınızdan oluşursunuz.” Tek yapmanız gereken; dışarı çıkın ve atik olun. 

Görsel kaynağı: Bigumigu