Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Belgesel: Muz Ticaretini Yöneten Şirket ve Siyasi Müdahaleleri

Belgesel: Muz Ticaretini Yöneten Şirket ve Siyasi Müdahaleleri

United Fruit Company'nin muz ticaretine ve tüketimine yön veren pazarlama ve politika adımları hakkında bir belgesel.

1800’lerin sonu ve 1900’ların başından itibaren hayatımıza yeni giren birçok ürün doğruluğu ve ardında yatan süreç gösterilmeden pazarlandı. Örneğin, muz yüzyıllardır diğer meyvelere göre çok daha düşük fiyattan satılmıştır. Muz aslında tam anlamıyla meyve olmayıp ahududu, karadut, dut gibi berry ailesine aittir.

1899’da bir tüccar ve tren işletmecisi bir araya gelerek United Fruit Company‘yi kuruyor. Şirket hem muz ihraç eden ülkelerle bağlantıyı hem de lojistik ve pazara satış işletimini tekeline alıyor. Böylece ticaretin her aşamasında söz sahibi olduğu için pazarı yönetebiliyor. Bu durumu tüketicileri muz almaya yönlendiren reklamlar da perçinliyor.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra artan komünizme yakın siyasi aktörler arasında Guatemala başkanı Jacobo Arbenz de yer alıyordu. Ve Guatemala’nın dünya ticaretinde çok büyük bir yeri vardı, en azından United Fruit Co. için. Bunun üzerine CIA tarafından yürütülen gizli bir anlaşmayla Arbenz başkanlıktan indirilmiş ve yerine uygun görülen kişi başkanlığa atanmıştır.

Tüm olayların kapitalist düzen içerisindeki kazananı ise United Fruit Co. olmuştur. Elmadan kat be kat ucuz olarak almaya devam ettiği muzu, istediği şekilde yöneterek kendi tekelini siyasi erklerle birlikte yönetmiştir.

Görsel; Vimeo