Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dünyanın İlk Robot Şefi Moley

Dünyanın İlk Robot Şefi Moley

Moley Robotics, dünyanın ilk otomatik robot mutfağını geliştirdi.

Evinizin mutfağında profesyonel bir şefe ihtiyaç duyduğunuz zamanlar olmuştur. Bu isteğiniz, Moley Robotics şirketinin robot mutfağı sayesinde çok yakın bir gelecekte gerçeğe dönüşebilir. 2015 yılında Almanya’nın en büyük endüstriyel teknoloji fuaralarından biri olan Hanover Messe 2015’te tanıtılan ve CES Asia 2015 (Asya Tüketici Elektroniği Fuarı 2015) 1.’si seçilen Moley, dünyanın ilk otomatik mutfak sistemi.

Uluslararası bir ekibin 2 yıllık çalışmaları sonucu ortaya çıkan robot mutfak Moley’nin mutfak gereçleri Sebastian Conran, fütürist mutfak mobilyaları Yachtline tarafından tasarlandı, mutfağın en önemli parçasını oluşturan karmaşık yapıdaki 2 adet eklemli kolu ise ürünleri, nükleer endüstri alanında ve NASA tarafından kullanılan Shadow Robot şirketi geliştirdi.

İnsan elinin hareketlerini mükemmele yakın bir kesinlikte taklit eden robot kollar, şirketin 18 yıllık çalışmasının bir ürünü olmasının yanı sıra otomatik mutfakların ne gibi hünerler sergileyebileceğini ortaya koyuyor.

Moley Robotics şirketi, geliştirilen prototip mutfağın kullanıcı versiyonunu 2018 yılında piyasaya çıkarmayı planlıyor.

Moley’de bir çift robot kola ek olarak bir fırın, yiyeceklerle yemek yaparken kullandığınız bir takım aletleri yerleştirmek için bir raf ve dokunmatik bir ekran yer alıyor.

Kullanıcılar, mutfağı çalışır konuma getirmek için akıllı telefonlarını veya mutfağa yerleştirilen dokunmatik ekranı kullanabiliyor. Bundan sonrasıysa çok basit: Dilediğiniz yemek tarifini seçiyorsunuz ve gerisini Moley’ye bırakıyorsunuz.

Moley’ye yüklenmiş olarak gelen yemek tariflerinden birini seçerseniz, robota İngiltere Master Chef yarışması birincisi Tim Anderson’ın yemek hazırladığı sırada 3B hareket yakalama teknolojisiyle aktarılan hareketleri sayesinde tıpkı bir insan gibi eldivenleri eline geçirip yemek yapmaya koyulan bir Moley’le karşılaşmanız mümkün.

Moley’nin kolları çalışır durumda olmadığında katlanıyor ve robot yemek yaptığı sırada bıçak veya rende gibi kesici aletler kullanmıyor, bunun yerine mutfak robotu kullanıyor. Ayrıca robot kolların bulunduğu kısım, güvenliği artırmak adına cam kapaklarla kapatılabiliyor.

Teknolojinin geldiği son noktayı gözler önüne seren Moley robot mutfağın 75.000 dolara satılması planlanıyor. Ancak, fiyatın yalnızca 4-5 yıl içinde 30.000 dolar civarına ineceği tahmin ediliyor.

Görsel: YouTube