Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mantardan Yetiştirilen Sıfır Karbon Salınımlı Deri Alternatifi

Mantardan Yetiştirilen Sıfır Karbon Salınımlı Deri Alternatifi

San Francisco merkezli girişim Mycoworks, mantarı işleyerek birebir deriyi taklit edebilen malzemeler yaratabiliyor.

Doğaya karşı sorumlu olmak ve farklı boyutlardaki bu sorumluluk hissini tatmin etmek için yapabileceğimiz pek çok şey var. En basitiyle evimizdeki plastik, cam, alüminyum atıkları ayrıştırabiliriz. Daha karmaşık bir şekilde fayda yaratmak içinse başlı başlına yıkım ve ölüm olan endüstrileri değiştirecek fikirler üretilebilir.

San Francisco merkezli girişim Mycoworks da deri endüstrisi ve ardında yiten canlara karşılık mantarı kullanarak deri alternatifi ürünler geliştirmeye başladı. Genellikle yer altında veya başka maddelerin içinde bulunan mantarların içinde bulunan miselyum isimli kök görünümlü lif dokuyu kullanan Mycoworks için temel üretim maddesine dönüşüyor. Mantarların besinleri özütmek için kullandığı bu miselyum, selülozu parçalayarak içindeki şeker ve proteini yeniden düzenliyor.

Bir inekten elde edilen, zorla alınan deri miktarını miselyum ile üretmek sadece birkaç hafta sürüyor. Öte yandan bu deriyi inekten temin ettiğimizde yıllarca büyümesi için kaynak ve besin harcayıp bir canlının yaşamını almamız gerekiyor. Mycoworks’ün sunduğu alternatif üretim yöntemi ise hiçbir hayvanı öldürmüyor ve sürdürülebilir bir model sunuyor. Bunun yanı sıra deri endüstrisi içindeki üretimimiz karbondioksit açığa çıkarıyor ve Dünya’yı kirletiyor. Miselyum ile deri üretmek ise sıfır karbon salınımı yapıyor.

Mantarların üretim ve kullanım aşamasında ise değerlendirilen hiçbir madde çürümeye bırakılmıyor veya çöp olarak değerlendirilmiyor. Çünkü deri olarak işlendikten sonra atıl kalan parçalar da çiftçiler için toprağa karışıp gübreye dönüşüyor.

Şirket önümüzdeki yıl San Francisco Körfez Bölgesi’nde bir üretim tesisi açmayı hedefliyor. Erken dönemde üretilecek ürünlerin maliyeti hayvan derisiyle aynı fiyatta olacak. Ancak dört yıl içerisinde ölçek ekonomisinden faydalanarak büyüyen üretim kapasitesiyle 1 metrekare deri 5 dolar’a üretilebilecek.


Görlsel: MycoWorks