Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Madrid, İklim Değişikliğine Karşı Kendini Ağaçlarla Donatıyor

Madrid, İklim Değişikliğine Karşı Kendini Ağaçlarla Donatıyor

İklim değişikliğinin sert vuracağı Madrid, kan ter içinde siper kazıyor: Şehri baştan aşağı yeşile bürüyor.

Madrid, iklim değişikliğinin beraberinde getireceği alışılmadık sıcak hava dalgaları, kuraklık ya da seller gibi zorluklarla savaşabilmek için baştan aşağı ağaçlar ve yeşilliklere bürünüyor. Şehirdeki boş arsalar, şehir meydanları, sokaklar, mümkün olan tüm kentsel alan yemyeşil ağaç ve çiçeklerle dolacak.

Genişletilecek parkların yanı sıra bina çatıları ve hatta uzun bina duvarları dahi yeşillendirilecek. Proje kapsamında şehirde bulunan 22 terkedilmiş arsa şehir parklarına dönüştürülecek. Asfaltla kaplı alanlar da yağmur suyunu emebilen parklara dönüşecek. Şehrin tam ortasından akan nehrin kenarındaki yıkılmış otobanı yeşillendirmek de planlar arasında. Şehrin merkezinde caddeler ve sokaklar otomobil girişlerine kapalı, bu uygulama genişletilecek ve bu geniş caddeler uzun parklara dönüştürülecek.

Yaz aylarında zaten coğrafi konumu nedeniyle sıcakla boğuşan Madrid, gün geçtikçe daha sıcak yaz günlerine tanık oluyor. Son yapılan bir araştırma 2050’de Madrid’te ölçülecek ortalama sıcaklıkların bugünden %20 yüksek olacağını ve toplam yağışın %20 azalacağını ortaya koydu. İklim değişikliği ile mücadele ile ilgili küresel bir çaba gerekiyor. Ancak Madrid’in ortaya koyduğuna benzer yerel çabalar sorun hakkında belirleyici ve maliyetli adımlar hükümetler tarafından atılana kadar, şehir sakinlerinin hayat kalitesini artıracak vahalar yaratmaya yardımcı olacak ve sorunu gündemde tutmaya devam edecek. Ayrıca, kim daha yeşil bir şehirde yaşamayı istemez.

Görsel; Arup