Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Macaristan Hükümeti ve JWT Budapest’in Yasa Dışı Göçmenlik Karşıtı Kampanyası

Macaristan Hükümeti ve JWT Budapest’in Yasa Dışı Göçmenlik Karşıtı Kampanyası

Macaristan'ın yasa dışı göçmenlik üzerine JWT Budapest'le beraber hazırladıkları kampanya haberi sonrasında hükümetten açıklama geldi.

Macaristan aldığı binlerce göçmenle beraber son dönemde göçmenlik yasasının ihlali yaşanmaya başladı. Haziran ayında göçmenleri “Macarların işlerini ellerinden almamalarına” dair uyaran bir kampanya hazırlanmış ve kampanyayı protesto edenler de göz altına alınmıştı. Avusturya ve Almanya’ya varmak isteyen göçmenlerin akınına uğramasıyla Macar polisler ise Salı günü şehrin en büyük tren istasyonunun trafiğini durdurmuştu.

Macaristan hükümeti Ağustos ortasında da küresel reklam ajansı JWT Budapeşte’ye komisyon sağlayarak Yunanistan, Sırbistan ve Makedonya’da konumlanacak bir kampanya hazırlığınabaşlamıştı.

Stay out of Hungary (“Macaristan’dan Uzak Durun”) mesajını veren kampanyanın Suriye ve Afganistan’daki yerel gazetelerde, broşürlerde ve billboard’larda da yer alacağı belirtildi. Kreativadlı derginin bir editörü, kampanya haberinin Macar reklam sektörünü şaşkınlığa uğrattığını aktardı.

Reklam ajansının temsilcisi, kampanyanın tepki çekmesi üzerine Macaristan Hükümeti’nin konuyla ilgili beyanını paylaştı. Beyanda ülkeye yasa dışı girenlerin, hükümetin yasal prosedürlerinin mutlak gücüne tabii tutulacağı belirtilirken kampanyaya imza atan JWT’nin itibarsızlaştırılması da konu edildi.

Beyan; bu yıl 50 binden fazla Kosovalı vatandaşın Almanya, Avusturya ve İskandinavya’ya göçmesi üzerine Almanya ve Avusturya’nın da benzer bir kampanya planını uluslararası reklam ajanslarıyla başlatarak medya ajansı Carat tarafından hazırlanan kampanyanın ülkeden gelen göçleri azalttığını hatırlattı. Son olarak da o dönem JWT gibi medya ajansının kasıtlı olarak itibarsızlaştırılma kampanyasına hedef gösterilmediği belirtildi.

Kampanya bazı politika yorumcuları tarafından göçmenleri terorizme yöneltme ve yabancı düşmanlığını tetikleme açısından eleştirilmişti. Macaristan Hükümeti ise kampanyanın aşağılayıcı değil bilgilendirici bir içeriğe sahip olduğunu savundu.

Manşet görseli: NY Times