Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Lisede Çektiği Kısa Filmi Cannes’da Gösterilen Umut Delimehmet ile Röportaj

Lisede Çektiği Kısa Filmi Cannes’da Gösterilen Umut Delimehmet ile Röportaj

Umut Delimehmet'in Sürmene Anadolu Lisesi'nde okurken çektiği kısa film "Bıyık"ın Cannes Film Festivali'ne uzanan yolculuğu.

Sürmene Anadolu Lisesi’nde okuyan Umut Delimehmet’in ilk kısa metraj filmi Bıyık, lisenin film ekibinin ve Resim Öğretmeni Hakan Sümer’in yardımlarıyla Sürmene’de çekildi. Başrolünde ise Felsefe Öğretmeni Cevat Zengin’in rol aldığı filmin yolculuğu, adım adım batıya uzandı. 2013’te KısaKes Kısa Metrajlı Film Yarışması’nda Jüri Özel Ödülünü aldı. Ardından Fransız Rivierası’nın ve sinema dünyasının en ünlü şehrine, Cannes’a doğru yolculuğa çıktı.

Bu yolculukla birlikte aynı zamanla bir hikaye yaratan Umut Delimehmet ile kısa filmi Bıyık’ın yapım süreci ve genç yönetmenin gelecek planları hakkında bir röportaj yaptık.

Bıyık’ın aldığı ödüller;

3. Türkiye Liselerarası KısaKes Kısa Metrajlı Film Yarışması, Jüri Özel Ödülü. 2013
1. Boğaziçi Film Festivali, Kısa Film Yarışma Dışı Gösterim Seçkisi. 2013
1. SETEM Akademi BAK Ödülleri, Kurmaca Dalı, Ön Eleme Finalist. 2013

Sizi tanımak adına kendinizden ve sinemayla olan ilişkinizin nasıl başladığından bahseder misiniz?

Lisedeki Resim Öğretmenimiz Hakan Sümer’in sayesinde oldu, sinemaya ilgi duymam. Okulda film ekibi kurmuştu. Ben de katıldım. O zaman Lise 3. sınıftaydım. O yıl Sürmene Anadolu Lisesi Film Ekibi adı altında Hakan Sümer’in yazıp yönettiği ilk filmimiz Kaşık’ı çektik. Bu sayede sinemaya olan ilgim daha da arttı.

Kaşık ve Bıyık filminin video dökümanları Hakan Sümer’in hesaplarından yüklenince sizinle yakın bağı olduğunu tahmin etmiştim. Kaşık filminin ekibinde yardımcı yönetmen olarak yer aldınız. “Bıyık” ondan sonraki ilk filminiz mi? Filmin hazırlık süreci nasıldı?

Evet Kaşık’tan sonra Bıyık, yönetmen koltuğundaki ilk filmim. Kaşık’ı çektikten sonra bi’ kısa film yazmaya karar verdim. İlk birkaç denemem gerçekten komikti. Sonra Bıyık’ın fikri aklıma geldi. Senaryoyu yazdım ama emin değildim. Nasıl bir şey olacak bilmiyordum hiç. Hakan Hoca senaryoyu beğendi. Ve çektik.

Başrol oyuncusu Cevat Zengin, aynı zamanda Sürmene Lisesi’nde Felsefe Öğretmeni. Diğer oyuncularla birlikte oyuncu kadrosu nasıl şekillendi?

Cevat Zengin’in karakteristik bir yüzü vardı. Film için uygun olabileceğini düşündüm. Çocuk oyuncu da kuzenim. Film çekeceğizi söyledim. Oynamak istersen oynatalım seni, dedim. Bi’ dondurma karşılığında kabul etti oynamayı.

Gerçekten harika! Bıyık filminin çekimleri de oyuncu kadrosundan anladığımız üzere Sürmene’de gerçekleşti. Peki çekimler boyunca en Hakan Sümer’den başka kimlerden destek aldınız? Okul’daki öğretmenlerle ve ailenizle olan iletişiminiz nasıldı?

Hakan Sümer bu konuda bana destek olan tek kişiydi. Arkadaşlarım senaryo yazmaya başladığımda “bu boş işlerle uğraşma ders çalış” gibi sözler söylüyordu. Ailemse yönetmen olmaya karar verdiğimi duyunca tepkilerini koydular, tabi aç kalmak istiyorsun herhalde, dediler. Nitekim kendi kararımın arkasında durdum. Şu an Radyo Televizyon ve Sinema okuyorum.

Bıyık filmine Youtube’da baktığımızda 2013’te yüklendiğini görüyorum. Film tamamlandıktan sonra geçen süreyle birlikte Filmin Cannes Film Festivali’nde gösterilmesi için yetkililerle siz mi iletişime geçtiniz yoksa onlar mı size ulaştı?

Daha önce Bahçeşehir Üniversitesi’ndeki Kısakes Film Festivali‘nden ödül almıştık. Yine Kısakes aracılığıyla Cannes Film Festivali’ne kabul edildik. Kısakes Film Festivali’nde ödül alan toplam 4 filmi gönderdiler. Bir tanesi de Bıyık’tı.

Cannes Film Festivali yetkililerine filmi ulaştıranlar da KısaKes ekibi mi?

Evet. Kısakes Film Yarışması’nın Kurucu Başkanı Arya Su Altıoklar referans ve bağlantı oldu.

Şu anda Radyo Televizyon ve Sinema bölümünde okuduğunuzu söylemiştiniz. Hangi üniversitedesiniz? Geleceğe yönelik planlarınız nelerdir?

Ankara Üniversitesi’ndeyim. Öncelikle kısa film çekmeye devam edeceğim. Yeterli tecrübeye ulaşınca, yani kendimi hazır hissettiğinde de uzun metraj çekmeyi düşünüyorum. Tabi kendimi çok geliştirmem gerekiyor.


Umut Delimehmet

Yönetmenler için isminin Cannes ile beraber anılması büyük anlam ifade ediyor. Sizin için de filminizin Cannes Film Festivali’nde gösterilmesi gelecek planlarınızı gözden geçirmenize neden oldu mu?

Gözden geçirmek gibi değil de daha çok heveslendirdi beni bu durum.

Son dönemde Türkiye’den ve dünyadan severek takip ettiğiniz yönetmenleri listeleyebilir misiniz?

Çok film izliyorum aslında. Özellikle takip ettiğim bir yönetmen yok diyebilirim. Ama isim vermem gerekiyorsa yeni nesil yönetmenlerden Onur Ünlü ve Christopher Nolan diyebilirim.

Peki sizi ve sinemadaki düşünce yapınızı etkileyen, size ilham veren yönetmenler kimlerdir?

Xavier Dolan‘ın bir röportaj sırasında muhabire verdiği cevap geldi aklıma. Şu an yaşım daha çok küçük, sinemaya dair öğreneceğim çok şey var. Yaşım ilerledikçe belki sinema hakkındaki düşüncelerimi etkileyebilecek bir yönetmen olur.

Çok teşekkür ederim zaman ayırdığınız için. Başarılar, güzel günler dilerim.

Ben de çok teşekkür ederim.


Soldan sağa; Yasin Yılmaz, Umut Delimehmet, Alperen Karamustafa Tuğçe Çilingiroğlu, Sudenur Kulaç, Cevat Zengin, berber.

Künye:

Senaryo ve Yönetmen: Umut Delimehmet
Yapımcı ve Kurgu: Hakan Sümer
Görüntü Yönetmeni: Yasin Yılmaz
Ses Kayıt: Nermin Çakır
Yönetmen yardımcıları: Sudenur Kulaç, Tuğçe Çilingiroğlu, Doğukan Bilgin
Müzik: Türkay Nişancı
Oyuncular: Cevat Zengin, Alperen Karamustafa

Görsel; Umut Delimehmet
Manşet görseli; Bıyık, Youtube