Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Lise Öğrencilerinden Oyunlarla Kod Bilgisi Öğreten Mobil Uygulama: Scode

Lise Öğrencilerinden Oyunlarla Kod Bilgisi Öğreten Mobil Uygulama: Scode

Kurgulanmış senaryolarla deneyime dayalı kod bilgisi veren mobil uygulama Scode hakkında uygulamanın geliştiricisiyle röportaj yaptık.

Yazılım ve kod bilgisine erişerek kişisel gelişim adına ilerleme kaydetmek, öylesine küçük yaşlara iniyor ki gelecekte kod bilgisi matematik gibi temel eğitimin içinde yer alacak. Ve böylece teknolojinin kullanım yaşı da düşecek. Ve o günleri görmemiz için kod bilgisine ulaşılabilirliğin ve öğrenmek barajının kolaylaştırılması gerekiyor.

Çocuklara çeşitli robot ve oyuncaklarla bu temel eğitim aktarılırken okuma yazmayı öğrenmiş ve konunun pratik noktasından teori kısmına geçebilecek kişiler içinse Scode isimli bir mobil uygulama geliştirildi. İki lise öğrencisi ve bir ortaokul öğrencisi tarafından geliştirilen Scode, hayata dair 5 farklı senaryo üzerinden gelişen kurgularla kod eğitimi veriyor. Soru yanıt sistemine dayanarak gelişen oyunlaştırma süreci, Ionic ve Microsoft Azure kullanılarak geliştirilmiş.

Kadir Can Kırkoyun (17), Kaan Kırkoyun (14) ve Barış Ceviz (19) tarafından hayata geçirilen Scode, henüz sadece Android platfomu için geliştirilmiş ve beta sürecini yaşıyor. Ancak gelecek bir ay içindeyse iOS ve Windows Phone sistemlerinde de yayınlanarak her mobil kullanıcıya ulaşmayı planlıyorlar. Scode’un doğuşu ve gelecek planları konusunda Kadir Can Kırkoyun ile kısa bir röportaj yaptık.

Scode’un doğuş hikayesinden bahseder misin?

Kadir: Yazılım öğrenmeye başlamak istediğim zamanlarda yazılımın ezbere dayalı, zor olduğunu sanıyordum. Ezber yeteneğim de zayıf olduğu için başlangıçta yazılımdan korkarak dijital ve bilgisayarla ilgili grafik tasarım gibi dolaylı alanlarla uğraştım. Ancak yazılıma tekrar başlamayı denediğimde korkularımın yersiz olduğunu farkettim ve devam ettim. Ürün oluşturabilecek seviyeye geldim. Bu sırada korkuya sahip olan kişinin sadece ben olmadığımı ve çevremdekilerde de olduğunu gözlemledim. Buna çözüm olarak da kolaylaştırılmış yazılım eğitimini mobil cihazlara uygulamayı bulduk. Böylece şu an geliştirmekte olduğumuz Scode ile kurgulanmış senaryolar eşliğinde yazılım öğrenimi modelimiz doğdu.

Scode’un geliştirme sürecinde katkı sağlayan ve ilham veren aktörler kimler oldu?

Kadir: Yazılıma ilk başladığımdan günden bugüne kadar ve hatta bundan sonrası için de ne zaman bir problem ile karşılaşsam yardım edenler oldu. O yardımlar sayesinde bir şeyler başarabilir hale geldim. Bu nedenle biz de başkalarının yazılım öğrenme sürecine yardımcı olmak istedik ve Scode’u geliştirdik. O yardım eden kişiler şu an Scode’un var olmasında etkili olan aktörlerdir.

Gelecek dönemde Scode içindeki oyunların yanıtlarımıza göre farklılaşan senaryolarla farklı oyun modları gelecek mi?

Kadir: Kesinlikle olacak. Yeni güncellemelerle kullanıcılar arası etkileşim, hatta ve hatta kullanıcıların kendi senaryolarını yaratabilecekleri bir Scode üzerinde çalışıyoruz. Uygulama içi sesler gibi eklemeler ile kullanıcıya oyun hissini ve yazılım eğitimi gelecek versiyonlarda bir arada aktarmayı hedefliyoruz.

Kod ve yazılım eğitimi içinde oyunlaştırmanın rolü nedir?

Kadir: Oyunlaştırmanın sadece kod ve yazılım eğitiminde değil, bütün eğitim hayatımızda yakın gelecekte büyük etki sahibi olacağını öngörüyorum. Ezbere dayalı, sıkıcı veya zor gibi görülen kod ve yazılım eğitiminde oyunlaştırmanın bütün bu önyargıları yıkıp özellikle genç kitlemizin yazılıma ilgi duymasına yol açtı.

Scode’u kullanarak kodlamaya giriş yapacaklar için bir yaş sınırı var mıdır?

Kadir: 7’den 70’e bütün yaş kitlelerine uygun olmakla birlikte özellikle oyun oynamayı çok seven genç kitlemiz Scode’un büyük bir kullanıcı kitlesini oluşturuyor.

Scode’un gelecek planları neler?

Kadir: Scode şu anda beta aşamasında olmasına rağmen büyük bir ilgiyle karşılandı. Kullanıcılar oyun oynayarak yazılım öğrenmeye sevdi. Biz de bu nedenle farklı hedef kitlelerine hitap etmek için senaryoları arttırıp daha ileri seviye programlama konularını da eklemeyi planlıyoruz. Şu anda Android platformunda yer alıyoruz. Windows Phone platformu için şu anda onay sürecindeyiz. iOS platformu için de geliştirme yapıyoruz ve 1 ay içinde iOS için de Scode’u yayınlamayı planlıyoruz.

Görsel: Scode