Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Levi’s 501 Modelinin 143 Yıllık Tarihinde Yolculuk

Levi’s 501 Modelinin 143 Yıllık Tarihinde Yolculuk

Levi’s, efsaneleşen 501 modelinin 143 yıllık tarihini belgesel formatındaki 3 video ve ünlü birçok isimle birlikte anlattı.

Levi’s, giyen herkesin kendine uyarladığı, üstünde taşıdığı insanlar tarafından anlam kazanan ve geçirdiği 143 yıllık evrimle günümüzde de varlığını sürdüren dünyanın en köklü moda ikonlarından biri. Levi’s’ın kökeninde Batı’nın öncüleri olarak kabul edilen Amerikalı madencilerin üniforması olması yatıyor.

Ancak, Levi’s 1950’lerde James Dean ve Marlon Brando gibi karşıt kültürün güçlü ikonlarından hippilere, punk ve rap sanatçılarından motosiklet tutkunlarına kadar pek çok farklı akımı temsil eden insanın ortak noktası ve gelecek nesillere aktarılan kültürel bir miras haline geldi. 501 koduna sahip kot pantolon ise tarihi ve asiliği simgeliyor.

Kökenlerini ustaca yansıtmak için harekete geçen Levi’s, 501 modelinin yıllar içinde geçirdiği evrimi gözler önüne serdi ve “The 501® Jean: Stories of an Original” kampanyası için belgesel tadında 3 video hazırladı. The 501® Goes To Work, Style ve Rebellion adını taşıyan videolarda Levi’s fabrikası çalışanlarından, Gary Burden, Henry Rollins, John Baldessari gibi sanatçılara, Andy Spade gibi yaratıcı yönetmenlerden, Erin Wasson gibi modellere kadar Amerikan kültürüyle özdeşleşen pek çok kişiyle gerçekleştirilen röportajlar yer aldı.

Levi’s’ın bu upuzun serüvenini, Bob Dylan, Pete Seeger, Rolling Stones gibi sanatçı ve grupları müzikal anlamda etkisi altına alan, Amerikan halk müziğinin 1950’li yıllardan günümüze uzanan güçlü temsilcisi Ramblin’ Jack Elliott anlattı.

Batı’nın Öncüleri (1890-1945)

501 kot pantolon, madenciler, çiftçiler ve kovboylar için yani Batı’nın çalışkan erkekleri için tasarlandı. Kovboy kadınlar da bir süre sonra eşlerinin, erkek kardeşlerinin 501’lerini giymeye başladı.

1934 yılında Levi’s, kadınlar için ilk kot pantolonunu tasarladı. Kotun yapıldığı malzeme çiftlik, maden gibi zorlu çalışma şartlarına sahip yerlerde kullanmaya uygun ve dayanıklıydı.

Ekrandaki ve Ekran Dışındaki Asi Ruhlar (1945-1965)

1950’lerde Levi’s’ın 501 model kotları, asi gençlerin üstünden çıkarmadığı bir üniforma haline geldi.

John Travolta ve Olivia Newton John’un başrollerini paylaştığı ve bir döneme damgasını vuran Grease (1978) filmine ilham veren araba tamircilerinin yanı sıra motosiklet çeteleri tarafından da giyilmeye başlandı. Bazı öğrenciler sırf Levi’s kot giydiği için bir dönem okullara bile alınmadı.

Bir süre sonra Marilyn Monroe gibi Hollywood yıldızları 501 giyerek kadınlarında kot pantolon içinde güzel görünebileceğini tüm dünyaya gösterdi.

Sevgililer ve Savaşçılar (1965-1985)

501 kot pantolonun asi ünü, 1960’lar ve 70’lerde de devam etti. Karşıt kültürün temsilcileri hippiler ve rock’çılar içlerindeki kültürel devrimi Levi’s sayesinde ateşledi. Yamalı, boyalı ve yırtık pırtık Levi’s kotlar, nesillerin kendini ifade etme biçimine dönüştü.

Levi’s, 1969’da ilki gerçekleştirilen ve tüm dünyada büyük yankı uyandıran Woodstock Festivali’nde de insanların giymeyi tercih ettiği kıyafetler arasında yer almayı başardı.

Künye:

Yönetmen: Harry Israelson
Müzik: Ernest Greene (Washed Out) ve Squeaky E Clean Productions.

Görsel; Levi’s, YouTube